Svet
5 ogledov

ZDA: Mušaraf naj se sestane z opozicijo

John Negroponte je Mušarafa na srečanju pozval k takojšnjem preklicu izrednih ra Žurnal24 main
ZDA so pakistanskega predsednika Perveza Mušarafa pozvale k začetku pogovorov z opozicijo, pri katerih naj bi sodelovala tudi voditeljica pakistanske opozicije Benazir Buto.
˝Zelo zaželena je sprava zmernih političnih sil in bi lahko pripomogla pri izvedbi uspešnih volitev,˝ je v davi v Islamabadu novinarjem dejal namestnik ameriške državne sekretarke Condoleezze Rice, John Negroponte. Ta je Mušarafa na srečanju v soboto tudi pozval k takojšnjem preklicu izrednih razmer in odstopu s položaja vrhovnega poveljnika pakistanske vojske, kar pa je Mušaraf zavrnil. Namestnik ameriške državne sekretarke je tudi ocenil, da izredne razmere niso združljive s svobodnimi, poštenimi in verodostojnimi volitvami. Kritiziral je tudi ravnanje pakistanskih varnostnih sil do demonstrantov, omejitve medijske svobode ter aretacije političnih voditeljev in borcev za človekove pravice, ki so ˝v nasprotju z reformnimi prizadevanji minulih let, kar je obžalovanja vredno˝.

Pakistan pomemben partner ZDA

ZDA sicer cenijo partnerstvo s Pakistanom, saj je bil Mušaraf močan glas proti ekstremizmu. © AFP

 
Hkrati je Negroponte izpostavil, da Washington ceni ˝partnerstvo s Pakistanom pod vodstvom predsednika Mušarafa˝ . ˝Mušaraf je bil in je močan glas proti ekstremizmu,˝ je še dejal. Po poročanju ameriškega časnika New York Times so sicer ZDA pomagale Pakistanu s 100 milijoni dolarjev v okviru tajnega programa za varnost pakistanskega jedrskega arzenala. Časnik je v soboto med drugim objavil, da se je v ZDA izobraževalo več pakistanskega osebja, ki je povezano z jedrskim področjem, v Pakistan pa naj bi ZDA tudi poslale nujno opremo za varovanje pakistanskega jedrskega arzenala.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.