Zdravila proti aidsu mešajo z drogo

Foto: Žurnal24
Nekateri Južnoafričani zdravila proti aidsu mešajo z drogo. Zdravila kradejo bolnikom in ustvarjajo novo mešanico droge. Zvarek se imenuje ''whoonga''.
Oglej si celoten članek

Whoonga je rekreacijska droga, ki so jo začeli uporabljati v Južni Afriki, predvsem v obubožanih okrožjih Durbana. Zdi se, da so jo tam tudi izumili.
Gre za mešanico podganjega strupa, detergenta v prahu in različnih protiretrovirusnih zdravil, razpečujejo pa jo kot droben bel prah. Uporabniki prah dodajo marihuani in mešanico pokadijo. 

Širjenje whoonge so doslej omejili na vzhodnem delu KwaZulu-Natal, najbolj z aidsom prizadete province Južne Afrike, a strokovnjaki se bojijo, da bi se uporaba lahko hitro razširila na druge dele države. ''Za zdaj ni dokazov, da bi zdravila proti aidsu in whoonga skupaj v enem koktajlu povzročali kakršnokoli zasvojenost ali povečevali učinkovitost marihuane. Kadilci whoonge se lahko le slepijo, da so omamljeni zaradi zdravil proti aidsu, a v resnici gre za drugo sestavino,'' pravi zdravnik Njabulo Mabaso iz Johannesburga.

''Uporabi whoonge smo priča v številnih skupnostih, kjer je zelo razširjena. Gre za sestavine, o katerih odkrito spregovorijo šele znotraj skupnosti,'' iz izkušenj pove Lihle Dlamini, ki je pri vladi že lobiral za izboljšanje odziva na težave z aidsom. ''Preprodajalci dobesedno kradejo zdravila, ki bi morala biti v veliko pomoč bolnikom s HIV-om, in jih preprosto zlorabljajo,'' še dodaja Dlamini. Na slabšem so tako predvsem bolniki, in to ravno v času množične distribucije zdravil proti tej epidemiji, ki je najbolj razširjena prav v Afriki.


 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.