Svet
25 ogledov

Zdravila proti aidsu mešajo z drogo

Žurnal24 main
Nekateri Južnoafričani zdravila proti aidsu mešajo z drogo. Zdravila kradejo bolnikom in ustvarjajo novo mešanico droge. Zvarek se imenuje ''whoonga''.

Whoonga je rekreacijska droga, ki so jo začeli uporabljati v Južni Afriki, predvsem v obubožanih okrožjih Durbana. Zdi se, da so jo tam tudi izumili.
Gre za mešanico podganjega strupa, detergenta v prahu in različnih protiretrovirusnih zdravil, razpečujejo pa jo kot droben bel prah. Uporabniki prah dodajo marihuani in mešanico pokadijo. 

Širjenje whoonge so doslej omejili na vzhodnem delu KwaZulu-Natal, najbolj z aidsom prizadete province Južne Afrike, a strokovnjaki se bojijo, da bi se uporaba lahko hitro razširila na druge dele države. ''Za zdaj ni dokazov, da bi zdravila proti aidsu in whoonga skupaj v enem koktajlu povzročali kakršnokoli zasvojenost ali povečevali učinkovitost marihuane. Kadilci whoonge se lahko le slepijo, da so omamljeni zaradi zdravil proti aidsu, a v resnici gre za drugo sestavino,'' pravi zdravnik Njabulo Mabaso iz Johannesburga.

''Uporabi whoonge smo priča v številnih skupnostih, kjer je zelo razširjena. Gre za sestavine, o katerih odkrito spregovorijo šele znotraj skupnosti,'' iz izkušenj pove Lihle Dlamini, ki je pri vladi že lobiral za izboljšanje odziva na težave z aidsom. ''Preprodajalci dobesedno kradejo zdravila, ki bi morala biti v veliko pomoč bolnikom s HIV-om, in jih preprosto zlorabljajo,'' še dodaja Dlamini. Na slabšem so tako predvsem bolniki, in to ravno v času množične distribucije zdravil proti tej epidemiji, ki je najbolj razširjena prav v Afriki.


 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.