Že dva meseca so brez omejitev. To so rezultati.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Velika Britanija. Življenje brez omejitev. Kakšne so številke?
Oglej si celoten članek

Britancem sicer tudi po ukinitvi ukrepov pred dvema mesecema svetujejo uporabo zaščitnih mask, a premier Boris Johnson se ves čas v javnosti pojavlja brez nje, ravno tako tudi drugi predstavniki njegove stranke, poroča Associated Press, ki objavlja poročilo o življenju na Otoku po ukinitvi večine ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. 

Britanski pristop ima tudi na domačem otoku privržence in kritike. Layla Moran, predstavnica Liberalnih demokratov izpostavlja, da je država premila v odločitvah, ki da jih sprejema prepozno. Dodaja, da je na intenzivnih oddelkih bolnišnic trenutno več ljudi, kot so jih pričakovali za zimske mesece. Hkrati vendarle trenutna številka predstavlja le eno petino tiste, s katero so se Britanci soočali na vrhuncu epidemije. 

Število dnevnih okužb je ravno tako v porastu, a k sreči ga ne spremlja število umrlih. Moranova pri tem izpostavlja, da bi vlada morala spremeniti svoje odločitve, v nasprotnem primeru se bodo morali Britanci pozimi, ko je pričakovano večje število respiratornih okužb, soočiti z najbolj črnim scenarijem, je poudarila za AP. 

Uvedli tudi tretji odmerek

V Veliki Britaniji sicer trenutno covid potrdila niso potrebna niti v restavracijah, niti v barih in klubih. Maske v šolah niso obvezne. Covid potrdila potrebujejo le negovalci v domovih za ostarele. Za ostale zdravstvene delavce o tem vlada še razmišlja. 

AP spomni, da je Velika Britanija kar se tiče pandemije rezala svojo pot; zdravstveni sistem se je "poigraval", trdi agencija, z razmaki med dvemi dozi cepiv, namesto priporočenih treh do štirih tednov je minilo tudi po tri mesece. To se jim je izplačalo, saj naj bi se izkazalo, da je večji razmak med prejemom dveh doz bolj koristen. Poleg tega so uvedli tretji odmerek za populacijo, starejšo od 50 let, kar je izzvalo razočaranje Svetovne zdravstvene organizacije, ki izpostavlja, da zaradi takšnega pristopa bogatih držav revnejše nimajo pristopa niti do prve doze. 

Svet Gneča, razgrajanje in pretepi na Norveškem. To je razlog

Okrog 140 žrtev dnevno

Agencija pri tem dodaja, da so Johnsonove poteze kontroverzne, po drugi strani pa tudi razumljive, saj so imeli Britanci zelo dolg in strog lockdown, sprašuje se, če bi nove ukrepe sploh spoštovali. Dodajajo primer, da v londonski podzemni železnici vse manj ljudi uporablja zaščitno masko, saj jih nihče ne kontrolira. 

Moranova in njeni somišljeniki vsakodnevno opozarjajo, da bi morala vlada pred zimo sprejeti nove ukrepe, poskrbeti za boljšo ventilacijo v šolah in zahtevati obvezno uporabo zaščitnih mask v zaprtih prostorih. 

Vlada odgovarja, da se pesimistične napovedi nekaterih strokovnjakov, ki so predvidevali tudi do sto tisoč okužb dnevno po ukinitivi ukrepov, niso uresničile. Johnson pri tem izpostavlja, da bodo ukrepe ponovno uvedli, če bo to potrebno. Dnevno se sicer na Otoku okuži okrog 30 tisoč ljudi, povprečje žrtev zadnjih tednov je bilo okrog 140, kar je desetina žrtev vrhunca epidemije. Pred dvema dnevoma so imeli dobrih 32 tisoč novih okužb in 58 novih smrti.

V državi je v celoti cepljenih več kot 80 odstotkov starejših od 16 let, kmalu pa naj bi cepljenje razširili tudi na prebivalce v starostni skupini od 12 do 15 let.

vzroki za neuspeh "Epidemijo v družbi, ki je pretežno liberalna, upravlja vlada, ki je avtoritarna"

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 09:08 27. September 2021.

    ok.. piše da VB je 140 smrti povprečno na dan v zadnjih 14 dnevih, v SLO je okoli 4 na …

  • 08:57 27. September 2021.

    So že vedeli za kaj morajo, in so šli, iz te zblojene EU !

  • 08:33 27. September 2021.

    Zato ima verjetno večji delež cepljenih.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.