Zelenski: Evropa se je za las izognila jedrski katastrofi

Foto: Profimedia Ukrajina Kijev Volodimir Zelenski Foto: Profimedia Volodimir Zelenski
Evropa se je v četrtek, ko so ukrajinsko jedrsko elektrarno v Zaporožju, ki je pod ruskim nadzorom, po poškodbi daljnovodov odklopili iz ukrajinskega električnega omrežja, soočila z možnostjo jedrske katastrofe, je opozoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.
Oglej si celoten članek

Rusija je "Ukrajino in preostalo Evropo pripeljala na rob jedrske katastrofe", je opozoril Zelenski. Kot je po poročanju britanskega BBC dodal v četrtkovem rednem večernem nagovoru, je nuklearka lahko varno obratovala le zaradi rezervnega napajanja.

"Če se dizelski generatorji ne bi vklopili, če se avtomatika in naše osebje elektrarne ne bi odzvali po izpadu elektrike, bi se že ukvarjali s posledicami jedrske nesreče," je dejal.

Jedrsko elektrarno Zaporožje so v četrtek odklopili iz ukrajinskega električnega omrežja, potem ko je požar poškodoval daljnovode, je sporočil ukrajinski operater Energoatom.

Rusija je v začetku marca, le nekaj dni po začetku agresije na sosednjo državo, prevzela nadzor nad to največjo jedrsko elektrarno v Evropi, ki leži na jugu Ukrajine. Strani se medsebojno obtožujeta za obstreljevanja na območju, zaradi katerega se veča zaskrbljenost mednarodne skupnosti glede možnosti jedrske katastrofe.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 21

  • 14:13 27. Avgust 2022.

    Ma ja ! Prej so nam mediji bombandirali vse o covidu19, sedaj pa Zelenskega monologe !

  • 09:08 26. Avgust 2022.

    Rusi so zasedli elektrarno, potem pa smo poslušali, kako da si jo še obstreljujejo? Eh, tole je čedalje bolj podobno …

  • 08:25 26. Avgust 2022.

    Putinu se ruši njegova hišica iz kart in ideja o njegovi Veliki Rusiji. Velika Rusija bo izkrvavela v za njih …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.