Svet
1820 ogledov

Zelenski: Evropa se je za las izognila jedrski katastrofi

Ukrajina Kijev Volodimir Zelenski
1/2
Profimedia
Evropa se je v četrtek, ko so ukrajinsko jedrsko elektrarno v Zaporožju, ki je pod ruskim nadzorom, po poškodbi daljnovodov odklopili iz ukrajinskega električnega omrežja, soočila z možnostjo jedrske katastrofe, je opozoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Rusija je "Ukrajino in preostalo Evropo pripeljala na rob jedrske katastrofe", je opozoril Zelenski. Kot je po poročanju britanskega BBC dodal v četrtkovem rednem večernem nagovoru, je nuklearka lahko varno obratovala le zaradi rezervnega napajanja.

"Če se dizelski generatorji ne bi vklopili, če se avtomatika in naše osebje elektrarne ne bi odzvali po izpadu elektrike, bi se že ukvarjali s posledicami jedrske nesreče," je dejal.

Jedrsko elektrarno Zaporožje so v četrtek odklopili iz ukrajinskega električnega omrežja, potem ko je požar poškodoval daljnovode, je sporočil ukrajinski operater Energoatom.

Rusija je v začetku marca, le nekaj dni po začetku agresije na sosednjo državo, prevzela nadzor nad to največjo jedrsko elektrarno v Evropi, ki leži na jugu Ukrajine. Strani se medsebojno obtožujeta za obstreljevanja na območju, zaradi katerega se veča zaskrbljenost mednarodne skupnosti glede možnosti jedrske katastrofe.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 21
  • kapljač 14:13 27.avgust 2022.

    Ma ja ! Prej so nam mediji bombandirali vse o covidu19, sedaj pa Zelenskega monologe !

  • bobubob 09:08 26.avgust 2022.

    Rusi so zasedli elektrarno, potem pa smo poslušali, kako da si jo še obstreljujejo? Eh, tole je čedalje bolj podobno razvoju zgodbe o kovid 'cepivu' - polno nesmislov, če človek le pomni zgodovino izjav 'stroke'. Če pa se malce poučimo ...prikaži večo o ozadjih ukrajinskih dogajanj izpred let - pa ne iz arhiva RTV ali NOVA24, bi morala biti podobnost očitna že dosti prej...

  • Jernej65 08:25 26.avgust 2022.

    Putinu se ruši njegova hišica iz kart in ideja o njegovi Veliki Rusiji. Velika Rusija bo izkrvavela v za njih Mali Ukrajini. Še dolga leta se ne bo pobrala od blamaže v Ukrajini. To je že vsem jasno, razen nekaj ...prikaži več sanjačem tu gor, ki bi radi Putinu lizali krvave škornje.