Šport > Nogomet
85286 ogledov

Zgodovinski dan za Ukrajino! Svet ne more verjeti, za kaj so se odločili

Ukrajinska nogometna liga Epa
Ukrajina je kljub vsemu dogajanju ponovno pričela z nogometnim prvenstvom.

Nogomet je mnogokrat poimenovan tudi druga najpomembnejša stvar na svetu. In tudi v Ukrajini je očitno tisti, ki bo v vojni vihri poskrbel za delček normale in razvedrilo v težkih časih ob ruski agresiji na državo. Dobrega pol leta po izbruhu vojne se je v Ukrajini začelo nogometno prvenstvo 2022/23.

Seveda je vojna vihra prisotna tudi na nogometnih stadionih. Pred uvodom derbija med Doneckom in Harkovom v Kijevu so gledalci in nogometaši namenili minuto molka vsem vojnim žrtvam, eden od ranjencev iz vojnega spopada pa je imel čast, da je na tekmi simbolično sprožil prvo podajo.

Tudi nogometaši v premier lihi igrajo pod drugimi pogoji kot sicer. Kar nekaj je novih pravil, ki jih običajni nogomet ne pozna - v primeru alarma za zračni napad se tekma prekine, vsi udeleženci pa morajo takoj v bunker, ki naj bi bil glede na koncept tekmovanja v neposredni bližini stadiona. In kot poročajo pri nemški tiskovni agenciji dpa, velja tudi pravilo, da ob prekinitvi tekme, če vnovičen začetek ni možen, obvelja trenutni izid.

Volodimir Zelenski | Avtor: Epa Epa

Kot še poročajo mediji, naj bi se za vnovičen zagon lige zavzel kar ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski osebno. "Z Zelenskijem sem govoril osebno o tem, da je vnovičen zagon lige pomemben za ljudi, da jih malo razvedri," pa je o tem povedal predsednik tamkajšnje zveze Andrij Pavelko.

V ligi manjkata ekipi Desna Černišiv in Mariupol, kjer so ruske sile popolnoma uničile mestno in posledično tudi športno infrastrukturo. Večina tekem bo zaradi vojne vihre odigrana v Kijevu in v zahodnem delu države. Gostovanje v tujini pa bi bilo po prepričanju državne in športne politike napačna poteza.

Komentarjev 11
  • anica00 21:49 24.avgust 2022.

    Svet mora verjeti, da izdal svoj narod.

  • Dragonja 18:58 24.avgust 2022.

    Upam,da bo v ligi tudi NK Dombas in NK Krim.

  • Ender3 18:38 24.avgust 2022.

    Veliki voditelj , daj narodu iger, ne kruha pa, bo morda pozabil na vojno in nepotrebne žrtve..

Sorodne novice