Šport
1215 ogledov

Korak v pravo smer, je to konec agonije s športnimi prenosi?

gledanje športa Profimedia
Predlog seznama ključnih športnih dogodkov, ki so pomembni za javnost, je po navedbah ministrstva za kulturo trenutno v medresorskem usklajevanju.

Do konca meseca bi lahko vlada v uradnem listu objavila nov seznam pomembnejših dogodkov za televizijski prenos, na podlagi katerega bi lahko po več letih najpomembnejše športne dogodke brez dodatnega plačila gledala večina prebivalcev Slovenije. Predlog seznama je po navedbah ministrstva za kulturo trenutno v medresorskem usklajevanju.

"Trenutno poteka medresorsko usklajevanje predloga seznama. Po končanem usklajevanju bo vlada sprejela sklep o sprejemu seznama in ga objavila v uradnem listu. To bi se lahko zgodilo že do konca meseca," so sporočili z ministrstva za kulturo, ki sodeluje v postopku oblikovanja seznama.

televizijsa daljinec | Avtor: Profimedia Profimedia
Predlog seznama sicer oblikuje Svet za radiodifuzijo in ga posreduje vladi v sprejem, v postopku pa so udeleženi še Olimpijski komite Slovenije, nacionalni svet za kulturo, ministrstvo, pristojno za šport, Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos) in Medijska zbornica.

Če bo nov seznam do konca meseca objavljen v uradnem listu, bo tako večina slovenskega gledalstva lahko spremljala televizijske prenose pomembnejših športnih dogodkov in tekmovanj.

Zdaj je namreč večina v okviru rednih programskih shem telekomunikacijskih operaterjev, katerih naročniki so, ostala brez prenosov nekaterih pomembnih dogodkov, na primer prijateljskih tekem slovenske košarkarske reprezentance in tekem košarkarjev v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, saj si je regijske pravice pridobil Sportklub. Programi Sportklub pa so na voljo le naročnikom Telemacha, ki pa po izračunih Akosa dosega 31-odstotno pokritost prebivalstva.

 | Avtor: Profimedia Profimedia
Zakon o avdiovizualnih storitvah sicer določa, da izdajatelj televizijskega programa ne sme na podlagi pridobljenih izključnih pravic prenašati posameznega dogodka, ki je pomemben za javnost v Sloveniji ali drugi članici EU na način, zaradi katerega bi bilo pomembnemu delu gledalcev na tem območju onemogočeno spremljanje tega dogodka na neplačljivem televizijskem programu.

Pomembnejše športne dogodke lahko tako prenaša RTV Slovenija ali druga televizijska hiša, če ima možnost program spremljati vsaj 75 odstotkov prebivalcev Slovenije. Kateri so ti dogodki, določa seznam.

RTV Slovenija je medtem na Akos minuli mesec naslovila pobudo za uvedbo inšpekcijskega nadzora zaradi možnih kršitev zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah v zvezi s predvajanjem tekem košarkarske reprezentance na programu Sportklub 1.

Zdaj veljavni seznam pomembnejših dogodkov za televizijski prenos, na katerem so bile na primer tudi pomembnejše tekme košarkarske reprezentance, je bil sprejet leta 2019 v času vlade Marjana Šarca, a ni bil objavljen v uradnem listu, ker za to ni bilo pravne podlage. Zakon namreč tega ni določal, so pojasnili na ministrstvu in dodali, da to dejstvo ni vplivalo na njegovo veljavnost.

Šele z novelo zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah, ki je bila sprejeta lani, pa je bilo določeno, da se seznam objavi tudi v uradnem listu. Nov seznam se glede na tistega iz leta 2019 sicer ni spreminjal, so še pojasnili na ministrstvu.

Medtem pa so v United Media, v okviru katere posluje regionalni športni program Sportklub, v začetku meseca za operaterje pripravili ponudbo, da se paket 11 programov Sportklub v njihove programske sheme vključi po ceni od 1,5 evra na mesec, namesto dosedanje cene 2,44 evra. Ponudba velja do 30. septembra, a do zdaj do dogovora ni prišlo.

Komentarjev 2
  • lojs 19:29 19.avgust 2022.

    kabelski operaterji razen telekom in rtv hiša so v privat lasti, za vsako prenašanje športnega ali kakršnega koli programa so pa potrebne pravice ... res ne razumem, kako bodo to dosegli, ... kot bi vlada odredila kakšen kruh bodo prodajali ...prikaži več v privat štacunah HALO! ... naj kdo to pojasni, kje je tukaj pravna podlaga ... vse sprivatizirajo, potem pa nekaj odrejajo, kaj se sme in kaj ne , ne razumem

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 19:18 19.avgust 2022.

    Prenose tekem državne reprezentance v VSEH športih bi morala odkupiti RTV Slovenija saj jim zato plačujemo 12,75 evra naročnine mesečno!! Seveda pa ti lenuharji denar zapravijo za armado 2200 zaposlenih namesto,da bi plačnikom kaj nudili!! Slasbše nacionalne televizije kot je ...prikaži veče Slovenska ni nikjer na svetu gledanost porazna sami sebi so v namen saj tega kaj oni predvajajo ne more normalen človek gledati!!!!