Svet
37268 ogledov

Pobegli ruski vojak: "Vse je laž!"

mačka maček vojna vojak orožje Ukrajina Epa
Ruski padalec, ki se je po poškodbi vrnil v Rusijo in nato zbežal, je javno obsodil rusko invazijo v Ukrajini.

Pred dvema tednoma je ruski padalec Pavel Filatjev spregovoril o konfliktu v 141 strani dolgem pričevanju, objavljenem na njegovi strani na družbenem omrežju VKontakte, nato pa je pobegnil iz Rusije. Je prvi pripadnik ruske vojske, ki je javno kritiziral invazijo na Ukrajino in zapustil državo. Njegovi soborci so utrujeni, lačni in razočarani, vojne aspiracije Kremlja pa uničujejo sicer mirna življenja, je sedaj spregovoril za CNN.

"Razumeli smo, da smo se vpletli v resen konflikt, kjer zgolj uničujemo mesta in ne osvobajamo nikogar. Mnogi nismo videli razloga, ki nam ga poskuša pojasniti naša vlada. In da je vse skupaj laž. Samo uničujemo mirna življenja. To dejstvo je izjemno vplivalo na našo moralo. Tisti občutek, da ne delamo nič dobrega," je dejal 33-letni Filatjev, ki je služil v 56. zračni enoti.

Slaba oprema, malo informacij

Njegova enota s sedežem na Krimu, ki je bila na začetku spopadov napotena v Herson, je bila slabo opremljena. "Nekaj dni po tem, ko smo obkolili Herson, mnogi niso imeli hrane, vode ali spalnih vreč. Ker je bilo ponoči zelo mrzlo, nismo mogli niti spati. Našli smo kakšne smeti, cunje, samo da se zavijemo in ogrejemo," je izdal padalec.

Obenem pripadnikom enote niso bile razložene podrobnosti o invaziji. Po Filatjevih besedah vojaki in njihovi poveljniki niso vedeli, kaj se od njih v Ukrajini sploh pričakuje, kmalu pa so postali razočarani nad razlogi ruske vlade za invazijo.

Njihova enota je sodelovala pri poskusu zavzetja mesta Mikolajev, a se je Filatjev zaradi poškodbe moral umakniti. Kot je opisal razmere v Ukrajini, je ruski vojski na fronti primanjkovalo osnovne opreme, dronov in drugih vrst brezpilotnih letal. "Naše vojašnice so stare okoli sto let in ne morejo sprejeti vseh naših vojakov ... vse naše orožje pa je iz časa Afganistana," je dejal.

Jutri mineva natanko šest mesecev, odkar je ruski predsednik Vladimir Putin 24. februarja začel invazijo na Ukrajino z besedami, da gre za posebno vojaško operacijo "za demilitarizacijo in denacifikacijo" Ukrajine.

Vladimir Putin, Ukrajina, Rusija, TV nagovor | Avtor: Profimedia Profimedia

Po nekaj intervjujih pobegnil iz države

Pobegli vojak je sedaj kritičen do potez ruske vlade, ki jo označuje za represivno. "Zdaj, ko sem zunaj in brez pištole, mislim, da je to najslabša in najbolj neumna stvar, ki jo je naša vlada lahko naredila. Ne vem, kam nas vodi. Kaj je naslednji korak? Jedrska vojna?," se je vprašal Filatjev.

33-letnik je pobegnil iz Rusije, zatem ko je opravil nekaj prvih intervjujev za medije. Nekdanji padalec je razumel, da tvega zapor, da ga bodo označili za narodnega izdajalca, nekdanji soborci pa se ga bodo izogibali. K pobegu ga je nagovarjala tudi njegova mati. Kljub uspešnemu prebegu sedaj živi v strahu pred maščevanjem s strani Kremlja. "Ali me bodo dali v zapor, ali pa me bodo preprosto utišali tako, da me bodo ubili. Takih primerov je bilo v preteklosti veliko. Ne vidim drugega izhoda. Če se zgodi, se zgodi," je še povedal.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 74
  • Avatar Syn
    Syn 21:25 23.avgust 2022.

    In to verjamejo ovce in zelenkotovi ritolizniki. 🤣 Dajte se zresnit no. Ker take nebuloze kot je ta propagandni članek, vašo kredibilnost res nabijajo na samo dno.

  • Jernej65 19:53 23.avgust 2022.

    Sem vedel, da Rusija poveličuje svojo orožarsko zmogljivost. Da so pa tako nebogljeni in amaterski si pa nisem mislil. Ukrajine ne bodo nikoli premagali. Prej ko slej sledi streznitev o veliki Putinovi zablodi. Na žalost bo ogromno ljudi pomrlo za ...prikaži več prazen nič na obeh straneh.

  • jakec1575 19:09 23.avgust 2022.

    Putin je izjavil, da bi rad prodajal orozje. Ne da ga drjansko prodaja. Velika razlika