Zgradili bodo najvišjo zgradbo

Foto: http://www.kingdomtowerskyscraper.com
Foto: http://www.kingdomtowerskyscraper.com
Dubajski Burj Kalifa bo izgubil primat. Čez nekaj dni začetek gradnje nove stavbe, ki bo postala najvišja na svetu.
Oglej si celoten članek

Po nekaj mesecih testiranj se bo prihodnji teden začela gradnja stavbe Kingdom, ki bo postala najvišja na svetu – visoka bo kar en kilometer. Gradijo jo v mestu Jeddah v Savdski Arabiji. Po prvotnih načrtih naj bi bila končana leta 2017 ali 2018, vendar z uradne strani že zdaj sporočajo, da je zelo verjetno, da se bo gradnja zavlekla. Ocenjujejo, da bo gradnja stala 1,2 milijarde dolarjev.

Zamisel princa

Sprva so hoteli zgraditi 1,6 kilometra visoko poslopje, vendar zaradi geološke strukture območja niso dobili dovoljenja. Projekt si je zamislil Al Valid bin Talal, savdskoarabijski princ, ki tudi vodi gradnjo in je eden najbogatejših ljudi na Bližnjem vzhodu.

Arhitekturni načrt je izdelal Američan Adrian Smith, ki se je podpisal tudi pod dubajski Burj Kalifa.

Dvojna dvigala

Ne le vrednost investicije, tudi ostale številke, ki so povezane z nebotičnikom Kingdom, so osupljive. Imel bo 200 nadstropij, 59 dvigal, od katerih jih bo pet dvojnih. Porabili bodo okoli 500.000 kubičnih metrov betona in okoli 80.000 ton jekla.

V stolpu bodo hotel, stanovanja, pisarne, na vrhu pa bo razgledna točka.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 11:33 21. April 2014.

    Popovic sodi v zapor, ampak kaj pa s temi sto mehkimi cji nakazujes mi pa tudi ni jasno? Da je …

  • 09:19 21. April 2014.

    Naj počakajo,da bo Popovićććććććććććć v Kopru naredu najvišji stolp?

  • 00:32 21. April 2014.

    Kr poceni. Americani so za WTC ONE v NY porabili $4 miljarde pa je pol manjsi

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.