Svet
6 ogledov

Zgradili bodo najvišjo zgradbo

Nebotičnik Kingdom http://www.kingdomtowerskyscraper.com
Dubajski Burj Kalifa bo izgubil primat. Čez nekaj dni začetek gradnje nove stavbe, ki bo postala najvišja na svetu.

Po nekaj mesecih testiranj se bo prihodnji teden začela gradnja stavbe Kingdom, ki bo postala najvišja na svetu – visoka bo kar en kilometer. Gradijo jo v mestu Jeddah v Savdski Arabiji. Po prvotnih načrtih naj bi bila končana leta 2017 ali 2018, vendar z uradne strani že zdaj sporočajo, da je zelo verjetno, da se bo gradnja zavlekla. Ocenjujejo, da bo gradnja stala 1,2 milijarde dolarjev.

Zamisel princa

Sprva so hoteli zgraditi 1,6 kilometra visoko poslopje, vendar zaradi geološke strukture območja niso dobili dovoljenja. Projekt si je zamislil Al Valid bin Talal, savdskoarabijski princ, ki tudi vodi gradnjo in je eden najbogatejših ljudi na Bližnjem vzhodu.

Arhitekturni načrt je izdelal Američan Adrian Smith, ki se je podpisal tudi pod dubajski Burj Kalifa.

Dvojna dvigala

Ne le vrednost investicije, tudi ostale številke, ki so povezane z nebotičnikom Kingdom, so osupljive. Imel bo 200 nadstropij, 59 dvigal, od katerih jih bo pet dvojnih. Porabili bodo okoli 500.000 kubičnih metrov betona in okoli 80.000 ton jekla.

V stolpu bodo hotel, stanovanja, pisarne, na vrhu pa bo razgledna točka.

Komentarjev 4
 • aba 11:33 21.april 2014.

  Popovic sodi v zapor, ampak kaj pa s temi sto mehkimi cji nakazujes mi pa tudi ni jasno? Da je kriminalec zato ker je na ic? Tako kot so bili Zidje in Slovani kriminalci med drugo svetovno vojno ker niso bili arijci?

 • Avatar križar
  križar 09:19 21.april 2014.

  Naj počakajo,da bo Popovićććććććććććć v Kopru naredu najvišji stolp?

 • speris 00:32 21.april 2014.

  Kr poceni. Americani so za WTC ONE v NY porabili $4 miljarde pa je pol manjsi