Zimbabve ima v državni blagajni le 160€

Foto: EPA
Foto: EPA
V državni blagajni afriške države Zimbabve je po izplačilu plač ostalo le 160 evrov.
Oglej si celoten članek

Zimbabvejski finančni minister Tendai Biti je na včerajšnji tiskovni konferenci sporočil, da je imela država prejšnji teden,po izplačilu plač javnim uslužbencem na računu le 217 dolarjev (160 evrov), poroča BBC.

Je pa še dodal, da so naslednji dan na račun dobili prilive v višini 30 milijonov dolarjev (22 milijonov evrov). Minister Biti je omenjene številke razkril z namenom, da poudari, da vlada ne more financirati volitev, in to ne zato, ker bi bila insolventna.

Za BBC-jev radijski program Focus on Africa pa je minister povedal, da so njegovo izjavo namenoma vzeli iz konteksta. "Novinarji ste škodljivi in zlobni – bistvo, ki sem ga hotel poudariti, je, da vlada nima kapitala, da bi lahko financirala volitve in referendum," je povedal.

Država bi potrebovala skoraj 200 milijonov dolarjev (147 milijonov evrov) za referendum o novi ustavi, enako pa za volitve, ki jih nameravajo kmalu izvesti.

V državi sicer vlada velika stopnja nezaposlenosti, kar pomeni, da je finančno stanje v državni blagajni zaradi manj davkov in dohodkov zelo nizko.

"Smo na preizkušnji, smo majhno gospodarstvo in moramo narediti velike stvari, vendar ima grški finančni minister še hujšo zgodbo," je še povedal za BBC.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 10:27 31. Januar 2013.

    Da ste ta pravi novinarji , potem bi pokrili tale njihovo jokanje z celovitim člankom o tej zahojeni in kriminalni …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.