Svet
48 ogledov

Zimbabve ima v državni blagajni le 160€

Morgan Tsvangirai Tendai Biti EPA
V državni blagajni afriške države Zimbabve je po izplačilu plač ostalo le 160 evrov.

Zimbabvejski finančni minister Tendai Biti je na včerajšnji tiskovni konferenci sporočil, da je imela država prejšnji teden,po izplačilu plač javnim uslužbencem na računu le 217 dolarjev (160 evrov), poroča BBC.

Je pa še dodal, da so naslednji dan na račun dobili prilive v višini 30 milijonov dolarjev (22 milijonov evrov). Minister Biti je omenjene številke razkril z namenom, da poudari, da vlada ne more financirati volitev, in to ne zato, ker bi bila insolventna.

Za BBC-jev radijski program Focus on Africa pa je minister povedal, da so njegovo izjavo namenoma vzeli iz konteksta. "Novinarji ste škodljivi in zlobni – bistvo, ki sem ga hotel poudariti, je, da vlada nima kapitala, da bi lahko financirala volitve in referendum," je povedal.

Država bi potrebovala skoraj 200 milijonov dolarjev (147 milijonov evrov) za referendum o novi ustavi, enako pa za volitve, ki jih nameravajo kmalu izvesti.

V državi sicer vlada velika stopnja nezaposlenosti, kar pomeni, da je finančno stanje v državni blagajni zaradi manj davkov in dohodkov zelo nizko.

"Smo na preizkušnji, smo majhno gospodarstvo in moramo narediti velike stvari, vendar ima grški finančni minister še hujšo zgodbo," je še povedal za BBC.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 10:27 31.januar 2013.

    Da ste ta pravi novinarji , potem bi pokrili tale njihovo jokanje z celovitim člankom o tej zahojeni in kriminalni državi z Robertom Mugabejem na čelu. Razlastili so bele lastnike zemlje, v tej razlastitvi tudi polovico pobili , pregnali lastnike ...prikaži več kapitala , sami pa niso sposobni delati na teh istih plantažah , ker ne znajo. Inflacija je pa neverjetna tudi za EX YU standarde ! Vse pa kar država dobi pa ROBERT MUGABE POKRADE ! To državo treba v HAAG, ne pa da jih predstavljate kot revčke.