Zlepljenega mesa ne bomo jedli

Foto: Žurnal24 Ni vse šunka, kar diši po šunki. (Foto: Shutterstock)
Mesnopredelovalna industrija je iznašla način, kako "zlepiti" ostanke mesa ter jih prodajati v obliki zrezkov in šunke. Evropski parlamentarci so njihove namene ustavili.
Oglej si celoten članek

Gre za snov trombin, ki so jo v mesnopredelovalnih obratih pridobivali iz svinjske krvi. Ima podoben učinek kot lepilo: z njeno pomočjo bi mesna industrija lahko "zlepila" drobne ostanke mesa in dobljeno gmoto, ki bi ji le stežka rekli zrezek, prodajala na evropskem trgu. Lepljeno meso bi bilo poceni, za zdravje potrošnikov pa naj ne bi imelo vpliva, pravijo zagovorniki.

Zrezek mora ostati zrezek!
Jo Leinen, nemški parlamentarec

V Evropskem parlamentu so s tesno večino zavrnili izdajo dovoljenja za uporabo trombina. Kritiki so izpostavili, da zlepljenih ostankov ne moremo imenovati meso, da so neokusni in povečujejo tveganje okužbe s salmonelo. Potrošnike naj bi tudi bilo prelahko zavesti na misel, da kupujejo pravo meso.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.