Svet
47 ogledov

Zlepljenega mesa ne bomo jedli

Ni vse šunka, kar diši po šunki. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Mesnopredelovalna industrija je iznašla način, kako "zlepiti" ostanke mesa ter jih prodajati v obliki zrezkov in šunke. Evropski parlamentarci so njihove namene ustavili.

Gre za snov trombin, ki so jo v mesnopredelovalnih obratih pridobivali iz svinjske krvi. Ima podoben učinek kot lepilo: z njeno pomočjo bi mesna industrija lahko "zlepila" drobne ostanke mesa in dobljeno gmoto, ki bi ji le stežka rekli zrezek, prodajala na evropskem trgu. Lepljeno meso bi bilo poceni, za zdravje potrošnikov pa naj ne bi imelo vpliva, pravijo zagovorniki.

Zrezek mora ostati zrezek!
Jo Leinen, nemški parlamentarec

V Evropskem parlamentu so s tesno večino zavrnili izdajo dovoljenja za uporabo trombina. Kritiki so izpostavili, da zlepljenih ostankov ne moremo imenovati meso, da so neokusni in povečujejo tveganje okužbe s salmonelo. Potrošnike naj bi tudi bilo prelahko zavesti na misel, da kupujejo pravo meso.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.