Žrtev nagovarjal, naj prikrije zlorabe

Foto: Žurnal24 Danneels je priznal, da je storil napako. (Foto: Reuters)
Belgijski kardinal Godfried Danneels v središču škandala. Žrtev prepričeval, naj ne prijavi zlorabe.
Oglej si celoten članek

Belgijsko javnost pretresajo dokazi, da Cerkev v svojih vrstah ščiti pedofile in molči o grozljivih zlorabah. 42-letni moški, ki ga je stric zlorabljal 13 let, je namreč posnel svoj pogovor s 77-letnim belgijskim kardinalom Godfriedom Danneelsom. Slednji je žrtev nagovarjal, naj ne prijavi svojega strica, škofa Rogerja Vagheluweja, dokler se ne upokoji.

Danes 73-letni Vagheluwe je svojega nečaka zlorabljal od 5. do 18. leta. Vagheluwe, ki je najprej služil kot duhovnik, nato pa je bil imenovan za škofa, je aprila letos odstopil in ob tem obžaloval svoja pedofilska dejanja pred več kot 20 leti.

Danneels, ki ne more zanikati vpletenosti v primer, saj ga je žrtev snemala, je priznal, da je storil napako, "ker k žrtvi ni pravilno pristopil". Svoje dejanje je opravičil z besedami, da "na srečanje z žrtvijo ni bil pripravljen". Kardinal je namreč škofovega nečaka prepričeval, naj zlorabo zadrži zase do stričeve upokojitve, saj naj bi bilo tako najbolje za oba.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.