Svet
12 ogledov

Žrtev nagovarjal, naj prikrije zlorabe

Danneels je priznal, da je storil napako. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Belgijski kardinal Godfried Danneels v središču škandala. Žrtev prepričeval, naj ne prijavi zlorabe.

Belgijsko javnost pretresajo dokazi, da Cerkev v svojih vrstah ščiti pedofile in molči o grozljivih zlorabah. 42-letni moški, ki ga je stric zlorabljal 13 let, je namreč posnel svoj pogovor s 77-letnim belgijskim kardinalom Godfriedom Danneelsom. Slednji je žrtev nagovarjal, naj ne prijavi svojega strica, škofa Rogerja Vagheluweja, dokler se ne upokoji.

Danes 73-letni Vagheluwe je svojega nečaka zlorabljal od 5. do 18. leta. Vagheluwe, ki je najprej služil kot duhovnik, nato pa je bil imenovan za škofa, je aprila letos odstopil in ob tem obžaloval svoja pedofilska dejanja pred več kot 20 leti.

Danneels, ki ne more zanikati vpletenosti v primer, saj ga je žrtev snemala, je priznal, da je storil napako, "ker k žrtvi ni pravilno pristopil". Svoje dejanje je opravičil z besedami, da "na srečanje z žrtvijo ni bil pripravljen". Kardinal je namreč škofovega nečaka prepričeval, naj zlorabo zadrži zase do stričeve upokojitve, saj naj bi bilo tako najbolje za oba.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.