Župan zavrnil pozive k odstopu

Foto: Žurnal24 V spomin na žrtve Parade ljubezni so danes v Duisburgu spustili 511 belih in 21
Župan nemškega Duisburga Adolf Sauerland, ki se je znašel pod velikim pritiskom zaradi tragedije na Paradi ljubezni, je napovedal glasovanje o njegovi zaupnici. "Ne bom odstopil," je dodal.
Oglej si celoten članek

Župan Duisburga Sauerland je povedal, da je zahteval notranjo preiskavo o odločitvah mestnega sveta, ki bi lahko vodile k tragediji 24. julija. Takrat je v stampedu ob vhodu v predor, ki je vodil na prizorišče Parade ljubezni, življenje izgubilo 21 ljudi, okoli 500 pa je bilo ranjenih. Devet dni po dogodku pet ranjenih še vedno okreva v bolnišnici.

"Prevzel bom svojo odgovornost - tako osebno kot politično," je poudaril Sauerland. "Prosim za razumevanje, da najprej razjasnimo kakršnokoli morebitno odgovornost mestne administracije, preden jaz prevzamem politično odgovornost za dogodek," je dodal.

Foto: Žurnal24

Županu, sicer članu Krščansko demokratske unije (CDU), očitajo, da je vztrajal pri izvedbi festivala v Duisburgu kljub varnostnim zadržkom pri organizaciji tako velikega dogodka, kot je Parada ljubezni, ki je letos privabila kar 1,4 milijona ljudi.

Sklad za svojce žrtev
Nemška zvezna dežela Severno Porenje-Vestfalija je medtem napovedala odprtje sklada, namenjenega svojcem umrlih in ranjenim v stampedu. Del denarja naj bi prispevala dežela, drugi del pa naj bi predstavljale donacije.

Uradna preiskava o dogodku že poteka, vmesno preiskovalno poročilo pa je za tragedijo okrivilo predvsem organizatorje festivala. Ti med drugim niso v celoti upoštevali predvidenega varnostnega načrta, saj niso priskrbeli zadostnega števila varnostnega osebja ter niso odprli več vhodov, zaradi česar se je ob predoru nakopičilo okoli 20.000 ljudi.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.