Svet
7 ogledov

Župan zavrnil pozive k odstopu

V spomin na žrtve Parade ljubezni so danes v Duisburgu spustili 511 belih in 21 Žurnal24 main
Župan nemškega Duisburga Adolf Sauerland, ki se je znašel pod velikim pritiskom zaradi tragedije na Paradi ljubezni, je napovedal glasovanje o njegovi zaupnici. "Ne bom odstopil," je dodal.

Župan Duisburga Sauerland je povedal, da je zahteval notranjo preiskavo o odločitvah mestnega sveta, ki bi lahko vodile k tragediji 24. julija. Takrat je v stampedu ob vhodu v predor, ki je vodil na prizorišče Parade ljubezni, življenje izgubilo 21 ljudi, okoli 500 pa je bilo ranjenih. Devet dni po dogodku pet ranjenih še vedno okreva v bolnišnici.

"Prevzel bom svojo odgovornost - tako osebno kot politično," je poudaril Sauerland. "Prosim za razumevanje, da najprej razjasnimo kakršnokoli morebitno odgovornost mestne administracije, preden jaz prevzamem politično odgovornost za dogodek," je dodal.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Županu, sicer članu Krščansko demokratske unije (CDU), očitajo, da je vztrajal pri izvedbi festivala v Duisburgu kljub varnostnim zadržkom pri organizaciji tako velikega dogodka, kot je Parada ljubezni, ki je letos privabila kar 1,4 milijona ljudi.

Sklad za svojce žrtev
Nemška zvezna dežela Severno Porenje-Vestfalija je medtem napovedala odprtje sklada, namenjenega svojcem umrlih in ranjenim v stampedu. Del denarja naj bi prispevala dežela, drugi del pa naj bi predstavljale donacije.

Uradna preiskava o dogodku že poteka, vmesno preiskovalno poročilo pa je za tragedijo okrivilo predvsem organizatorje festivala. Ti med drugim niso v celoti upoštevali predvidenega varnostnega načrta, saj niso priskrbeli zadostnega števila varnostnega osebja ter niso odprli več vhodov, zaradi česar se je ob predoru nakopičilo okoli 20.000 ljudi.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.