Toliko še užitne hrane vržemo proč

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Prebivalci Slovenije so lani zavrgli 168.318 ton hrane, kar je dva odstotka več kot predlani ali v povprečju 79 kilogramov na prebivalca.
Oglej si celoten članek

Večino lanskega porasta odpadne hrane je šlo na račun večje količine odpadne hrane v dejavnosti proizvodnje hrane. Ta se je lani v primerjavi s predlani povečala za nekaj manj kot petino, ker so bile zavržene večje količine snovi, neprimernih za uživanje ali predelavo, je danes sporočil statistični urad.

V gospodinjstvih je nastalo za dva odstotka več odpadne hrane, v trgovini z živili za odstotek več, v gostinstvu in strežbi hrane pa jo je bilo za štiri odstotke manj.

Največ odpadne hrane nastalo v gospodinjstvih

Največ odpadne hrane ali 44 odstotkov je nastalo v gospodinjstvih. V gostinstvu in strežbi hrane je nastalo 32 odstotkov odpadne hrane, v proizvodnji hrane 15 odstotkov, najmanj oz. devet odstotkov pa v dejavnosti trgovine z živili.

Delež užitnega dela v odpadni hrani se je po oceni statistikov lani zmanjšal za eno odstotno točko in obsegal 60.600 ton ali 36 odstotkov skupne količine. Preostalih 107.700 ton ali 64 odstotkov je bil neužitni del, kot so olupki, kosti, koščice, jajčne lupine in podobne snovi, ki jih ni mogoče uporabiti za prehrano ljudi.

Največ hrane se predela v bioplinarnah

Največ ali 45 odstotkov odpadne hrane so predelali anaerobno v bioplinarnah. V aerobni predelavi v kompostarnah so predelali 34 odstotkov odpadne hrane. V obratih za mehansko-biološko obdelavo mešanih komunalnih odpadkov se je pred odlaganjem biološko stabiliziralo 19 odstotkov odpadne hrane. Preostala dva odstotka celotne količine odpadne hrane pa sta bila obdelana z drugimi postopki, kot so sežig, ponovno rafiniranje olja in drugi postopki biološke predelave.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.