Kako izboljšati svoje počutje? Vzemite železo resno!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Pomanjkanje železa je najpogostejše prehransko pomanjkanje na svetu in eden od glavnih vzrokov za slabokrvnost. Pojavi se pri kar eni tretjini žensk vseh starosti in življenjskih obdobij, še posebej pogosto pa je pri nosečnicah in ženskah v rodni dobi, ki zaloge železa izgubljajo med menstruacijo.
Oglej si celoten članek

Posledice so utrujenost, slabo počutje in dovzetnost za okužbe ter še mnoge druge težave, s katerimi se dnevno spoprijemajo mnoge ženske. Pomanjkanje železa je resna težava s hudimi posledicami – ga uživate dovolj?

Brez železa ni življenja

Železo, ki ga običajno zaužijemo s hrano, je eno od esencialnih hranil in človeško telo ga nujno potrebuje za normalno delovanje. Vlogo ima pri nastajanju rdečih krvničk in prenosu kisika po telesu, prispeva pa tudi k normalnemu delovanju imunskega sistema, zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti ter k sproščanju energije pri presnovi.

Foto: Valens Super železo Brez železa pravzaprav ni življenja! Za zdravje nevarna pa je tudi nezadostna količina železa v telesu, ki lahko povzroči padec koncentracije hemoglobina in posledično slabokrvnost. Ljudje s pomanjkanjem železa so pogosto zelo utrujeni, brez energije in moči, bolj dovzetni za okužbe, imajo težave z zbranostjo ipd. Znaki, ki jih hitro opazimo predvsem ženske, pa so tudi izpadanje las, krhki nohti, bledost in pogost občutek mraza.

Za pomanjkanjem železa trpi vsaka tretja ženska

Pomanjkanje železa je najpogostejše prehransko pomanjkanje na svetu, predvsem pri ženskah, ki imajo povečane potrebe po tem mineralu. Pogosto je posledica nezadostnega vnosa železa s hrano zaradi nepravilnega prehranjevanja, hujšanja, osiromašene hrane itd. Pojavi se pri kar eni tretjini žensk, predvsem pri ženskah v rodni dobi (zaradi izgube krvi med menstruacijo), nosečnicah ter porodnicah in doječih materah.

 

"Zaradi povečanih potreb imajo pogosto premalo železa predvsem ženske v rodni dobi, nosečnice in porodnice ter doječe matere – skupaj kar ena tretjina žensk."

Težave pri izbiri dobrega prehranskega dopolnila

Najbolje je, če železo pridobimo z rednim uživanjem živil, bogatih z železom in vitaminom C, ki povečuje absorpcijo železa. A običajno samo skrbna izbira živila ni dovolj, zato je skorajda obvezno uživanje prehranskih dopolnil ali zdravil.

Ta vsebujejo različne oblike (najpogosteje železov sulfat) in vsebnosti železa. Večino oblik železa telo zelo slabo absorbira, povzročajo pa tudi nekaj težav s prebavili, kot so slabost, bolečine v želodcu in zaprtje. Med tekočimi prehranskimi dopolnili jih je veliko tudi zelo neprijetnega, kovinskega okusa. Zato je zelo pomembno, da se pred nakupom pozanimamo o prednostih in slabostih in izberemo primerno prehransko dopolnilo.  

spanje

Inovativna oblika železa v slovenskem prehranskem dopolnilu

V slovenskem podjetju Valensu so kot odgovor na te težave razvili Valens Super železo, vrhunsko tekoče prehransko dopolnilo z visoko kakovostno patentirano obliko železa Ferrochel®, ki jo telo absorbira tudi do 4-krat hitreje in bolje od običajnih oblik železa, poleg tega pa je ta oblika tudi prijazna do želodca, blaga do prebavil in ne povzroča zaprtja.

Valens Super železo vsebuje še dodatke vitaminov B6, B12 in C, tiamina in folne kisline, ki podpirajo delovanje železa. Vitamina B6 in B12 ter folna kislina namreč prispevajo k delovanju imunskega sistema ter zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti. Poleg tega ima tiamin vlogo pri delovanju srca, folna kislina prispeva k normalnemu tvorjenju krvnih celic, vitamin C pa še dodatno povečuje absorpcijo železa.

Pri razvoju izdelka so v Valensu veliko truda vložili tudi v okus, saj se zavedajo, da je pri uživanju tekočih prehranskih dopolnil ta ključnega pomena. Valens Super železo tako vsebuje mešanico naravnih zgoščenih sadnih in zelenjavnih sokov ter naravno aromo pomaranče in je po mnenju uporabnikov eden izmed najbolj okusnih tovrstnih izdelkov na tržišču.

"Večina prehranskih dopolnil z železom se zelo slabo absorbira in povzroča prebavne motnje. Valens Super železo pa vsebuje posebno obliko železa, ki se do 4-krat bolje absorbira in ne povzroča težav s prebavili."

Foto: Profimedia Lekarna

V lekarno po pomoč za spomladansko utrujenost

Valensov izdelek je še posebej uporaben v obdobju, ki prihaja. Bliža se namreč pomlad in z njo spomladanska utrujenost, ki ni le izgovor, pač pa dejansko stanje organizma, ki se pojavi v obdobju med zimo in pomladjo. Valens Super železo je na voljo na policah vseh lekarn po Sloveniji, naročite pa ga lahko tudi v Valensovi spletni trgovini na www.valens.si.

 

 

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.