Ste med tistimi, ki bi se morali izogibati čokolade in kave?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Zgaga je neljuba težava mnogih Slovencev. Refluks kisline je boleč in pekoč občutek, ki ga imajo nekateri ljudje po uživanju hrane, lahko pa tudi neodvisno od hrane ali celo skozi celo noč. Posebej moteč je v času nosečnosti, ko se pojavi tudi pri ženskah, ki te težave prej niso imele.
Oglej si celoten članek

"V času nosečnosti, še posebej v zadnjem tromesečju, približno 40% nosečnic občasno trpi za znano pekočo bolečino, ki ji pravimo tudi zgaga. Pojav je pričakovan, saj plod, s tem, ko raste v mamici, pritiska na del želodca in tako mišica zapiralka, ki prepreči vračanje vsebine želodca v požiralnik, ne deluje popolnoma oziroma je zaradi pritiska preobremenjena," tako razlog za pogost pojav zgage pri nosečnicah opisuje prof. dr. Borut Štrukelj, mag. farm.

Foto: Pixabay Nosečnost Refluks kisline oz. zgaga se ne pojavi zaradi prevelike količine želodčne kisline, ampak ker mišična pregrada ali ventil med požiralnikom in želodcem popusti in je zato ves čas odprt. Pri nosečnicah se to torej zgodi zaradi pritiska, ki ga nerojen otrok izvaja na del želodca. "Ko je pritisk na želodec zelo velik, se del vsebine vrne v požiralnik, kar občutimo kot zgago. Vsebina namreč vsebuje kislino in prebavne sokove, ki skupaj dražijo požiralnik," ugotavlja priznani strokovnjak.

Kako si lahko pomagamo?

"Če ležite, si dajte pod glavo več vzglavnikov, da razbremenite pritisk na želodec, jejte večkrat po malo, po možnosti manj mastno hrano, spijte več vode kot sicer. Pomaga tudi žvečenje surovega korenčka. Nekatere nosečnice, ki trpijo tudi zaradi slabosti, pa prisegajo na ingverjev čaj, ki blaži zgago," svetuje prof. dr. Štrukelj. Tudi, če niste noseči vam bodo ti nasveti pomagali proti zgagi. Dodatno pa se lahko še izogibate živilom, ki spodbujajo izločanje kisline, to so mdr. citrusi, mastne jedi, čokolada, kava, kakav, orehi, lešniki, razhudniki in vse alkoholne pijače.

"Zelo učinkovito sredstvo so protikislinske tablete s kalcijem in magnezijem, ki se jih brez recepta dobi v lekarnah in specializiranih trgovinah. Nevtralizacija kisline je takojšnja, učinek deluje dalj časa, obenem pa nosečnica dobi še določeno količino kalcija in magnezija, kar je dodatno velika korist zanjo in za plod," ugotavlja prof. dr. Štrukelj in nadaljuje: "Dodatek magnezija v tabletah dodatno razbremenjuje prebavila s svojim rahlo odvajalnim učinkom, kar je še posebej priporočljivo pri nosečnicah, ki trpijo za zaprtjem. V tem primeru jim antacidov z aluminijevimi ioni ne priporočamo in naj raje posežejo po sredstvih proti zgagi, ki vsebujejo kalcij in magnezij."

Odlično zdravilo proti zgagi so žvečilne tablete Gattart, ki nevtralizirajo kislost želodčnega soka. Delujejo na osnovi kombinacije kalcijevega karbonata in magnezijevega subkarbonata.

Foto: Profimedia Nosečnost tableta zdravilo

Med nosečnostjo moramo paziti na zadosten vnos različnih mineralov in vitaminov, zato prof. dr. Štrukelj vsem bodočim mamicam priporoča tudi zaužitje multivitaminskih in multimineralnih prehranskih dopolnil. Nujno naj vsebujejo tudi izredno pomembne folne kisline.

Izdelek Premama Duo zanesljivo skrbi za zadosten vnos vseh vitaminov in mineralov, ki jo ženske potrebujejo pred in med nosečnostjo ter v času dojenja. Do konca aprila boste ob nakupu ene škatlice Premama Duo prejeli še eno gratis. Prav tako lahko izkoristite brezplačno dostavo ob spletnem naročanju.

"Folna kislina v času zanositve in med celo nosečnostjo ščiti plod pred nenormalnim razvojem, ki se lahko kaže v nezaraščenem delu hrbtenjače (spina bifida).Zato svetujemo, da bodoče nosečnice jemljejo folno kislino vsaj 3 mesece pred načrtovano zanositvijo in med celo nosečnostjo, obvezno pa vsaj v prvem in drugem tromesečju nosečnosti," svetuje prof. dr. Štrukelj.

Promo Nosečnost: Folna kislina ali folati?

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.