Uporabno
2540 ogledov

Nosečnost: Folna kislina ali folati?

nosečnost, hrana Shutterstock
O folni kislini se v povezavi z nosečnostjo govori veliko. Pogosto se postavlja tudi vprašanje, če je vnašanje folnih kislin res smiselno ali pa jih lahko dovolj vnesemo tudi zgolj s hrano?

"Vitamin B9, poznan tudi pod imenom folna kislina (sintezna oblika vitamina) ali folat (naravna oblika vitamina), je nujno potreben vitamin, ki ga naše telo ne zmore samo sintetizirati, zato ga moramo vnesti s hrano ali v obliki prehranskega dopolnila," ugotavlja prof. dr. Borut Štrukelj, mag. farm. Vitamin B9 je pomemben za razvoj rdečih in belih krvničk, normalno delovanje prebavil in živčnega sistema, zato lahko pomanjkanje le-tega povzroči tudi hujše zdravstvene težave. "Nizka vrednost folatov v krvi lahko vodi do potencialnih bolezenskih zapletov, kot je povišan homocistein, kar je povezano s slabšim delovanjem možganov, predvsem pa trpi srčno-žilni sistem, saj povišana vrednost homociteina lahko povzroči nastanek krvnih strdkov," opozarja priznani strokovnjak.

mlada špinača | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Naravno obliko folne kisline – folate v telo vnašamo z različno hrano. "V hrani so folati prisotni v zelenjavi (veliko jih je v špinači, stročnicah in brokoliju), v jajcih, nekaj pa jih najdemo tudi v sadju, predvsem citrusih in v govejih jetrih," pravi dr. Štrukelj. Če se prehranjujemo raznoliko bomo tako vsak dan iz hrane pridobili okoli 300 mikrogramov folata, kar je za odraslega človeka povsem dovolj. Drugače pa je v času zanositve, nosečnosti in dojenja.

Težave pri razvoju ploda

V času nosečnosti je zadosten vnos vitamina B9 izredno pomemben. "Folna kislina v času zanositve in med celo nosečnostjo ščiti plod pred nenormalnim razvojem, ki se lahko kaže v nezaraščenem delu hrbtenjače (spina bifida), zato svetujemo, da bodoče nosečnice jemljejo folno kislino vsaj 3 mesece pred načrtovano zanositvijo in med celo nosečnostjo, obvezno pa vsaj v prvem in drugem tromesečju nosečnosti. Običajen odmerek 400 mikrogramov na dan zadostuje za potrebe nosečnice in plodu," svetuje dr. Štrukelj.

Izdelek Premama Duo zanesljivo skrbi za zadosten vnos vseh vitaminov in mineralov, ki jih ženska potrebuje pred in med nosečnostjo ter v času dojenja. Med hranili je tudi folna kislina, ki skrbi za nemoten razvoj ploda.

dojenje | Avtor: Pixabay Pixabay

Folna kislina ali folati

Človeško telo s pomočjo dveh encimov folno kislino in folate pretvori v aktivno obliko vitamina B9. Pri veliki večini ljudi sta encima dobro delujoča, v primeru, da temu ni tako, pa nekateri proizvajalci ponujajo tudi aktivno obliko vitamina B9. "Tisti, ki zaradi genetskih posebnosti teh encimov nimajo, ali slabše delujejo, pa naj ne bi zmogli pretvoriti folne kisline v aktivni vitamin, zato naj bi jemali raje folate. Najnovejše študije pa kažejo, da se v celicah prebavil v aktivno obliko metabolizirajo le folati iz hrane, medtem ko se glavnina folne kisline metabolizira v jetrih. Poleg tega je folna kislina stabilna in se enakomerno vnese iz prebavil v telo, medtem ko je absorpcija folatov odvisna od kislega okolja, obenem pa so folati bolj podvrženi raznim oblikam nestabilnosti," ugotavlja dr. Štrukelj. Zato ženskam pred in med nosečnostjo priporoča prehranska dopolnila z vitaminom B9 v obliki folne kisline.

Prehransko dopolnilo PremamaDuo lahko naročite v spletni lekarni Plavž, dostava po Sloveniji je brezplačna.

nosečnost | Avtor: Profimedias Profimedias
"V primeru, da se nosečnica odloči raje za folate zaradi genskega polimorfizma ali zaradi drugih vzrokov, pa mora jesti predvsem raznovrstno zelenjavo in použiti zadostne količine folatov, ki bodo delovali enakovredno vnosu folne kisline," svetuje dr. Štrukelj.