Namesto klasičnega kuhanega vina letos praznična sangrija!

Foto: Mesec prazničnih obrokov
Foto: Mesec prazničnih obrokov
Kuhano vino in kuhan džin sta zagotovo tipični pijači veselega decembra. A zakaj ne bi letos svojih bližnjih razveselili z nečim malo drugačnim, morda s slastno praznično sangrijo?
Oglej si celoten članek
Pred nami je praznični december, ki velja za enega najbolj gurmanskih mesecev, zato smo za vas v sodelovanju z Eurospinom pripravili projekt: Mesec prazničnih obrokov. Sledite preprostim, ugodnim in nadvse slastnim receptom za razvajanje TUKAJ.

Čeprav se vsi zavedamo, da prekomerno uživanje alkohola škodi zdravju in da z njim nikakor ne smemo pretiravati, si – sploh v veselem decembru – tu in tam privoščimo kakšen kozarček pijače, ki nas pogreje tako po grlu kot pri srcu. Za tipični decembrski pijači veljata kuhano vino in zadnja leta še priljubljen kuhan džin, a če želite biti letos drugačni, za božično večerjo ali kakšno drugo priložnost postrezite s praznično sangrijo.

Foto: Mesec prazničnih obrokov Mesec prazničnih obrokov, Eurospin

Veliko sadja, prošek in konjak

Sestavine, ki zadoščajo za približno 10 oseb:

  • 750 ml jabolčnega soka
  • 250 ml sveže iztisnjenega pomarančnega soka
  • 100 ml sveže iztisnjenega limoninega soka
  • 750 ml vina Prosecco (ali kakšne druge suhe sladke penine)
  • 150 ml konjaka
  • na koščke narezana jabolka in pomaranče, krhlji mandarin

Priprava:

Priprava te malce drugačne praznične pijače je zares zelo preprosta in hitra. Vse, kar morate narediti, je, da vse sestavine zmešate v eno skledo in mešanico nato pustite v hladilniku nekaj ur, da se dodobra shladi.

Iz svežih pomaranč iztisnite 250 ml soka, iz svežih limon pa ožemite 100 ml soka. Oboje zmešajte skupaj s 750 ml v Eurospinu kupljenega 100-odstotnega jabolčnega soka, sokovom pa nato dodajte še 750 ml vina Prosecco ali kakšne druge suhe sladke penine ter 150 ml konjaka. Oboje lahko po ugodni ceni kupite v Eurospinovih prodajalnah – za steklenico Prosecca smo odšteli 3,99 evra, za 700 ml Brandyja pa 6,14 evrov.

Nato praznični sangriji dodajte še sveže sadje: krhlje mandarin, na koščke narezana jabolka ter prav tako na koščke narezane olupljene pomaranče. Če se odločite, da boste v pijačo za lepši izgled dodali tudi neolupljene kolute pomaranč, svetujemo, da uporabite kakšne domače, neškropljene sadeže ali bio pomaranče, saj se v lupini agrumov zadržuje veliko pesticidov. Če pa kljub vsemu uporabite navadne kupljene pomaranče, pa jih, preden jih z olupkom vred dodate v sangrijo, namakajte v vodi s sodo bikarbono, ki iz lupine potegne strupene snovi. Nato pomarančno še dobro operite pod vodo in v sangrijo dodajte nekaj krhljev.

Foto: Mesec prazničnih obrokov Mesec prazničnih obrokov, Eurospin

Dobro ohlajena ali topla – odločitev je vaša

Sangrijo nato postavite v hladilnik, in ko je dobro ohlajena, je pripravljena za postrežbo – da bo videti lepše, jo pred natakanjem v kozarce postavite v steklen vrč. Pa še en namig: če bi raje kot ohlajeno pili toplo sangrijo, jo, preden jo postrežete, na hitro pogrejte na štedilniku. Otrokom lahko pripravite brezalkoholno različico – vse sestavine ostajajo enake, le penine in konjaka ne dodajte vanjo.

Cenovno ugodne Eurospinove izdelke lahko dobite še ceneje, če redno spremljate kataloge s popusti. Aktualni katalog je dostopen TUKAJ.
Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.