Uporabno
2686 ogledov

Namesto klasičnega kuhanega vina letos praznična sangrija!

Mesec prazničnih obrokov, Eurospin Mesec prazničnih obrokov
Kuhano vino in kuhan džin sta zagotovo tipični pijači veselega decembra. A zakaj ne bi letos svojih bližnjih razveselili z nečim malo drugačnim, morda s slastno praznično sangrijo?
Pred nami je praznični december, ki velja za enega najbolj gurmanskih mesecev, zato smo za vas v sodelovanju z Eurospinom pripravili projekt: Mesec prazničnih obrokov. Sledite preprostim, ugodnim in nadvse slastnim receptom za razvajanje TUKAJ.

Čeprav se vsi zavedamo, da prekomerno uživanje alkohola škodi zdravju in da z njim nikakor ne smemo pretiravati, si – sploh v veselem decembru – tu in tam privoščimo kakšen kozarček pijače, ki nas pogreje tako po grlu kot pri srcu. Za tipični decembrski pijači veljata kuhano vino in zadnja leta še priljubljen kuhan džin, a če želite biti letos drugačni, za božično večerjo ali kakšno drugo priložnost postrezite s praznično sangrijo.

Mesec prazničnih obrokov, Eurospin | Avtor: Mesec prazničnih obrokov Mesec prazničnih obrokov

Veliko sadja, prošek in konjak

Sestavine, ki zadoščajo za približno 10 oseb:

  • 750 ml jabolčnega soka
  • 250 ml sveže iztisnjenega pomarančnega soka
  • 100 ml sveže iztisnjenega limoninega soka
  • 750 ml vina Prosecco (ali kakšne druge suhe sladke penine)
  • 150 ml konjaka
  • na koščke narezana jabolka in pomaranče, krhlji mandarin

Priprava:

Priprava te malce drugačne praznične pijače je zares zelo preprosta in hitra. Vse, kar morate narediti, je, da vse sestavine zmešate v eno skledo in mešanico nato pustite v hladilniku nekaj ur, da se dodobra shladi.

Iz svežih pomaranč iztisnite 250 ml soka, iz svežih limon pa ožemite 100 ml soka. Oboje zmešajte skupaj s 750 ml v Eurospinu kupljenega 100-odstotnega jabolčnega soka, sokovom pa nato dodajte še 750 ml vina Prosecco ali kakšne druge suhe sladke penine ter 150 ml konjaka. Oboje lahko po ugodni ceni kupite v Eurospinovih prodajalnah – za steklenico Prosecca smo odšteli 3,99 evra, za 700 ml Brandyja pa 6,14 evrov.

Nato praznični sangriji dodajte še sveže sadje: krhlje mandarin, na koščke narezana jabolka ter prav tako na koščke narezane olupljene pomaranče. Če se odločite, da boste v pijačo za lepši izgled dodali tudi neolupljene kolute pomaranč, svetujemo, da uporabite kakšne domače, neškropljene sadeže ali bio pomaranče, saj se v lupini agrumov zadržuje veliko pesticidov. Če pa kljub vsemu uporabite navadne kupljene pomaranče, pa jih, preden jih z olupkom vred dodate v sangrijo, namakajte v vodi s sodo bikarbono, ki iz lupine potegne strupene snovi. Nato pomarančno še dobro operite pod vodo in v sangrijo dodajte nekaj krhljev.

Mesec prazničnih obrokov, Eurospin | Avtor: Mesec prazničnih obrokov Mesec prazničnih obrokov

Dobro ohlajena ali topla – odločitev je vaša

Sangrijo nato postavite v hladilnik, in ko je dobro ohlajena, je pripravljena za postrežbo – da bo videti lepše, jo pred natakanjem v kozarce postavite v steklen vrč. Pa še en namig: če bi raje kot ohlajeno pili toplo sangrijo, jo, preden jo postrežete, na hitro pogrejte na štedilniku. Otrokom lahko pripravite brezalkoholno različico – vse sestavine ostajajo enake, le penine in konjaka ne dodajte vanjo.

Cenovno ugodne Eurospinove izdelke lahko dobite še ceneje, če redno spremljate kataloge s popusti. Aktualni katalog je dostopen TUKAJ.