O tem možično guglamo – kako si pomagati?

Foto: Profimedia
Oglej si celoten članek

V zadnjih mesecih smo tako Slovenci, kot tudi drugi uporabniki svetovnega spleta največkrat guglali in iskali informacije povezane z bolečino v prsih. Top zadetki pa so vse vsebine, ki so povezane z zdravljenjem simptomov bolezni, ki jih povzroča okužba z virusom Covid-19.

Bolečine v mišicah, povišana telesna temperatura, izcedek iz nosu in kašelj so simptomi, ki lahko nakazujejo tako na okužbo z novim koronavirusom kot tudi na prehlad ali gripo. Okužbo s koronavirusom v tej zgodnji fazi potrdimo le s testom. V primeru okužbe s koronavirusom lahko ti začetni simptomi preidejo v resnejše, med katerimi so izredno pogosti oteženo dihanje ter bolečine v pljučih.

Foto: Profimedia Gripa prehlad bolezen Pri virusnih okužbah je zdravljenje usmerjeno v lajšanje simptomov. V veliki meri gre pri tem za lajšanje bolečin v mišicah in znižanje povišane telesne temperature. Za lajšanje simptomov posegamo po različnih protibolečinskih zdravilih, ki so na voljo v lekarnah brez recepta. "Ker običajno okužbo s koronavirusom SARS-CoV-2 spremljajo suh kašelj in bolečine v kosteh oziroma mišicah, je učinkovita kombinacija paracetamola, propifenazona in kodeina, ki je v tabletah brez recepta prisoten v zelo majhni količini, a dovolj, da zmanjša zelo moteč suh kašelj," pri tem svetuje prof. dr. Borut Štrukelj, priznan predavatelj s področja biotehnologije zdravilnih učinkovin.

 

"Glede na nekatera obvestila zdravstvenih združenj se nagibamo k uporabi paracetamola, raje kot ibuprofena, čeprav najnovejša obvestila Agencije za zdravila EMA (Evropska agencija za zdravila) informirajo, da ni znanstvenih dokazov, da bi ibuprofen lahko škodil pri okužbi s koronavirusom." - Prof. dr. Borut Štrukelj

Ibuprofen je v primerjavi z acetilsalicilno kislino prednostna izbira predvsem pri tistih, ki imajo težave z želodcem in strjevanjem krvi. Poleg tega ibuprofen deluje tudi protivnetno. Prof. dr. Štrukelj pri tem svetuje uporabo ibuprofen lizinata, saj le-ta deluje hitreje. Ibuprofen lizinat je učinkovina v protibolečinskem zdravilu Dolirief. Uporabljajo ga lahko odrasli in mladostniki težji od 40 kg, deluje pa tako protivnetno kot tudi protibolečinsko. Zdravilo, ki je na voljo v learnah brez recepta, vam bo v pomoč tako pri lajšanju simptomov prehlada in gripe kot sta bolečina v mišicah in povečana telesna temperatura, kot tudi pri lajšanju simtomov bolezni pri okužbi z novim koronavirusom.
Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.