Uporabno
6229 ogledov

O tem možično guglamo – kako si pomagati?

kašelj

V zadnjih mesecih smo tako Slovenci, kot tudi drugi uporabniki svetovnega spleta največkrat guglali in iskali informacije povezane z bolečino v prsih. Top zadetki pa so vse vsebine, ki so povezane z zdravljenjem simptomov bolezni, ki jih povzroča okužba z virusom Covid-19.

Bolečine v mišicah, povišana telesna temperatura, izcedek iz nosu in kašelj so simptomi, ki lahko nakazujejo tako na okužbo z novim koronavirusom kot tudi na prehlad ali gripo. Okužbo s koronavirusom v tej zgodnji fazi potrdimo le s testom. V primeru okužbe s koronavirusom lahko ti začetni simptomi preidejo v resnejše, med katerimi so izredno pogosti oteženo dihanje ter bolečine v pljučih.

Gripa prehlad bolezen | Avtor: Profimedia Profimedia
Pri virusnih okužbah je zdravljenje usmerjeno v lajšanje simptomov. V veliki meri gre pri tem za lajšanje bolečin v mišicah in znižanje povišane telesne temperature. Za lajšanje simptomov posegamo po različnih protibolečinskih zdravilih, ki so na voljo v lekarnah brez recepta. "Ker običajno okužbo s koronavirusom SARS-CoV-2 spremljajo suh kašelj in bolečine v kosteh oziroma mišicah, je učinkovita kombinacija paracetamola, propifenazona in kodeina, ki je v tabletah brez recepta prisoten v zelo majhni količini, a dovolj, da zmanjša zelo moteč suh kašelj," pri tem svetuje prof. dr. Borut Štrukelj, priznan predavatelj s področja biotehnologije zdravilnih učinkovin.

 

"Glede na nekatera obvestila zdravstvenih združenj se nagibamo k uporabi paracetamola, raje kot ibuprofena, čeprav najnovejša obvestila Agencije za zdravila EMA (Evropska agencija za zdravila) informirajo, da ni znanstvenih dokazov, da bi ibuprofen lahko škodil pri okužbi s koronavirusom." - Prof. dr. Borut Štrukelj

Ibuprofen je v primerjavi z acetilsalicilno kislino prednostna izbira predvsem pri tistih, ki imajo težave z želodcem in strjevanjem krvi. Poleg tega ibuprofen deluje tudi protivnetno. Prof. dr. Štrukelj pri tem svetuje uporabo ibuprofen lizinata, saj le-ta deluje hitreje. Ibuprofen lizinat je učinkovina v protibolečinskem zdravilu Dolirief. Uporabljajo ga lahko odrasli in mladostniki težji od 40 kg, deluje pa tako protivnetno kot tudi protibolečinsko. Zdravilo, ki je na voljo v learnah brez recepta, vam bo v pomoč tako pri lajšanju simptomov prehlada in gripe kot sta bolečina v mišicah in povečana telesna temperatura, kot tudi pri lajšanju simtomov bolezni pri okužbi z novim koronavirusom.