Joga: Čeprav je uradno uvrščena med gibalne prakse, daleč presega te okvire

Foto: Pot joge Foto: Pot joge Foto: Pot joge Foto: Pot joge Foto: Pot joge Foto: Pot joge Foto: Pot joge Foto: Pot joge
Joga šola Pot joge ni le joga studio, pač pa ustvarja novo skupnost ljudi, ki ostajajo povezani tudi izven vodenih praks joge.
Oglej si celoten članek

Po zadnjih ocenah prakso joge izvaja 33 milijonov Američanov, milijone ljudi redno stopa na joga podlogo v Evropi. Marsikatera vadba pride in gre iz mode, a ne joga.

"Številni vadbeni programi odhajajo in prihajajo, ker je sodobni prosti trg konkurenčno naravnan in centri, ki se ukvarjajo s športno rekreativnimi dejavnostmi iščejo vadbe, ki bi privabile čim več ljudi. Joge ne dajem v ta kontekst. Čeprav je uradno uvrščena med gibalne prakse, daleč presega te okvire. Bistveno bolj celostno se dotika človeka," pravi Nataša Petavs, ki skupaj z Dejanom Žuna v Ljubljani vodi joga šolo Pot Joge.  

Foto: Pot joge

Joga spremeni mentalno naravnanost človeka

V zahodnem svetu jogo razumemo predvsem kot izvajanje asan, jogijskih položajev, vendar pa joga ne naslavlja le telesnosti, ampak sega globlje. Dotika se življenja kot celote, tako človekovega fizičnega ustroja kot energetskega in mentalnega. 
"Joga zato ni vadba, ampak praksa, ki je del posameznikovega vsakdanjega življenja. Je nekaj, kar spremeni mentalno naravnanost človeka, njegove vrednote etike in morale, odnos do sebe in sveta," pravi Petavsova. Seveda pa si nekateri vzamejo dlje časa, da pridejo do tega spoznanja.

"Joga ni vadba, na katero prideš ob torkih zvečer ob sedmih, odvadiš in greš domov, ampak celostna filozofija, ki je neločljivo povezana z osebnostnim razvojem. To je verjetno razlog, zakaj joga ostaja med ljudmi tako priljubljena." 

Koncept joge danes dobiva nov zagon 

Razlogi za popularnost joge se skozi tisočletja ne spreminjajo. Gre za širok spekter učinkov na telo, še bolj pa na umiritev uma, kar v času digitalne dobe postaja še bolj aktualno.

"Razlogi, zakaj nekdo pride na prakso joge, so različni. Nekateri pridejo zaradi nelagodij in bolečine v hrbtenici, raznih omejitev ali telesnih posebnosti zaradi katerih ne zmorejo vadb s poudarkom na telesnih zmogljivostih. Drugi pridejo v želji po sprostitvi in zmanjšanju ravni stresa, tretji zaradi duhovne komponente. Sčasoma katerikoli začetni motiv preraste v nekaj večjega," pravi Petavsova. Glede na želje in potrebe posameznika obstajajo različni programi joge, ki so temu prilagojeni.

Foto: Pot joge

"Življenje postane lepše"

Natašo in Dejana privlačijo področja joge, ki se ne ukvarjajo toliko s telesno prakso. "Če namreč praksa joge vključuje tudi ostale krake joge, telesni vidik postane drugotnega pomena. Začnejo se notranje spremembe. Življenje postane lepše, bolj izpolnjeno in v ravnovesju. Ne gre več le za sprostitev in boljši spanec, temveč za vzgibe, ki presegajo telesno udejstvovanje. Želja po raziskovanju in spoznavanju sebe, poglabljanje zavedanja, osebnostna in duhovna rast. To so razlogi, zaradi katerih ljudje ostajajo na poti joge oziroma se nanjo vedno znova vračajo."

"Vsaka misel ustvarja našo resničnost"

Joga obravnava čistost telesa in okolja, poudarja pomembnost osebnega zadovoljstva in samoproučevanja, etično in moralno naravnano življenje, raziskuje naravo delovanja uma. 

"Vsaka misel ustvarja našo resničnost in se zrcali v našem vsakdanu v obliki odločitev, ki jih sprejemamo, v obliki našega delovanja navzven, interakcije s svetom. Če se svojih misli zavedamo, samovoljno krojimo svoj vsakdan, odnose z ljudmi, soustvarjamo življenjske situacije. Če se svojih misli ne zavedamo, smo sužnji mentalnih vzorcev in navad. Podrejeni smo primarni naravi uma in pogojeni," poudarja Petavsova. 

Foto: Pot joge

Nekatere praktikante zadovolji fizični vidik prakse joge. Nekateri pa sčasoma začutijo, da bi se radi poglobili v razsežnosti joge onkraj njene fizične pojavnosti. Postanejo iskalci. "V nekaterih praktikantih tli nekakšna iskra, želja po odgovorih, odkrivanju sebe in ko se srečajo s prakso joge, se ta njihov notranji ogenj razplamti."

Učiteljski tečaj: živeti jogo

Mnogi med njimi se zato odločijo za tečaj za učitelja joge.

Učiteljski tečaj joge v joga šoli Pot joge je poseben zato, ker ga vodita dva učitelja, ki se dopolnjujeta kot jin in jang. Srčno predajata vsa znanja, ki sta jih pridobila skozi vrsto let osebnega potovanja.
"Znanje tradicionalne joge povezujeva s sodobnimi spoznanji na področju jogijske prakse. Tečaj je naravnan kot jogijsko potovanje, na katerem se bodoči učitelji ne naučijo le učiti asan, pač pa poučevati jogo in jo sami živeti," ponazori Nataša, diplomantka Fakultete za šport in mednarodno certificirana učiteljica joge. 

Zrelost in raziskovanje globljih razsežnosti sebe

Naravno je, da mladi praktikanti joge, ki so polni energije, radi raziskujejo zmožnosti in sposobnosti svojega telesa, kot je tudi naravno, da nekoliko bolj zrelega praktikanta začne vleči v raziskovanje jogijskih besedil, ki se ukvarjajo z notranjo rastjo, v psihološke in filozofske razsežnosti joge, poudarja Nataša.

"Starejši kot smo, bolj se oddaljujemo od materialnosti in prehajamo v stanje umirjenosti, ponotranjenosti. Zrelost in modrost nas naravno peljeta k raziskovanju globljih razsežnosti sebe. Naloga učitelja joge je, da svoje praktikante nesebično podpre na njihovi poti."

Foto: Pot joge

Nastaja jogijska skupnost

Vse to so razlogi, da velik del praktikantov v joga šoli Pot Joge ostaja povezanih s svojima učiteljema. Pot joge enostavno ni tisti studio, kamor se pride odvadit in po jogi odide domov.
"Ustvarja se skupnost ljudi, ki jih zanima samoraziskovanje. Medsebojno se podpiramo, izmenjujemo izkušnje, se družimo tudi izven vodenih praks, potujemo na joga oddihe. Skupaj stopamo po poti joge." 

 

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.