Zato danes posebno pozornost namenite rumenim balonom!

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Danes se v Sloveniji začne novo šolsko leto. Prvič bo prag šole prestopilo kar 20.840 prvošolčkov. Kar je 20.840 razlogov, da bomo danes vsi še bolj pozorni na cesti.
Oglej si celoten članek

Agencija za varnost v prometu (AVP) je letos na prvi šolski dan poleg rumenih rutk, kresničk in preventivnega gradiva na temo prometne varnosti prvošolčkom razdelila tudi rumene biorazgradljive balone, s katerimi bodo ti še bolj vidni. "Otroci spadajo med najbolj ranljive udeležence v prometu, saj so manjši in v prometu slabše vidni, prav tako pa težko predvidijo nevarne situacije. Vozila kasneje opazijo in ne znajo dobro presoditi njihove oddaljenosti ter hitrosti, prav tako težje določijo smer, iz katere prihaja zvok vozila. Njihovo ravnanje usmerjajo predvsem radovednost, čustva in dogajanje okoli njih, manj pa razum, zato morajo biti vozniki nanje vselej pozorni in jim vedno prepustiti prednost na prehodih za pešce," opozarja AVP in dodaja, da moramo biti odrasli otrokom vzor in vedno slediti pravilom v prometu.

Foto: Anže Petkovšek Prvošolčki

#VarnoVŠolo – pet pomembnih pravil za otroke in voznike

Vsi prvošolčki bodo prejeli knjižico Prvi koraki v svetu prometa in letak Šolska pot z napotki staršem in skrbnikom glede varne udeležbe najmlajših v prometu. Rumene rutke AVP prvošolčkom zagotavlja v sodelovanju z zavarovalnicami, otroci pa jih naj vedno nosijo na poti v šolo, saj bodo tako bolj vidni. Rumeni biorazgradljivi baloni pa naj na prvi dan šole vse voznike opozorijo na prisotnost najmlajših udeležencev prometa, na katere moramo biti še posebej pozorni.

Otrokom Agencija svetuje sledenje petim korakom za večjo varnost v prometu:

  1. V šolo hodimo po varnih šolskih poteh!
  2. Kot pešci hodimo po pločniku, cesto prečkamo na zebri!
  3. Z rutico in kresničko smo bolje vidni!
  4. Na kolesu vedno nosimo čelado!
  5. Med vožnjo smo vedno pripeti!

Odrasli in še posebej starši moramo biti s svojim obnažanjem v prometu otrokom vzor, saj nas ves čas opazujejo in se zgledujejo po nas. AVP staršem svetuje, da vsak dan otroke pospremijo na poti do šole in nazaj ter medtem utrjujejo znanje o varnem vedenju v prometu.

Foto: Žurnal24 šola, prvi šolski dan, prvošolčki, Zoran JAnković

Tudi voznike AVP opozarja na pet korakov s katerimi bomo poskrbeli za večjo varnost otrok v prometu:

  1. Otroci so na poti v šolo, bodimo pozorni nanje!
  2. Otrokom dajmo vedno prednost na prehodu!
  3. Telefon ne sodi za volan, spremljamo promet!
  4. Mlajše otroke spremljamo na poti v šolo!
  5. Otroke med vožnjo vedno varno namestimo v otroški sedež in pripnimo!

"Bodite vedno zgled otrokom, vozite in se v prometu vselej obnašajte odgovorno. Stopimo skupaj in naredimo več za večjo varnost otrok na cesti," AVP ob začetku šolskega leta poziva vse odrasle udeležence prometa.

Oblikovanih že 173 načrtov šolskih poti

AVP že nekaj let osnovne šole spodbuja k pripravi načrtov šolskih poti, kjer začrtajo šolske poti in izpostavijo kritična mesta. Na posebnem spletnem portalu šolskih poti Agencija vsem stašrem nudi dostop do teh načrtov in tako omogoča, da otroke pripravijo na morebitne nevarne situacije na šolski poti. Na portalu so poleg načrtov dostopne tudi vzgojne vsebine na področju ravnanja v prometu, ki učencem, učiteljem in staršem nudijo dodatne informacije o varnosti v prometu. Dostopnih je že 173 načrtov šolskih poti, ki nudijo boljšo preglednost nad področjem urejanja šolskih poti v Sloveniji in na ravni občin. Preko 117 načrtov šolskih poti je tudi že digitaliziranih.

Foto: Saša Despot prehod za pešce

Agencija je letos 30 občinam ob začetku šolskega leta brezplačno podelila prikazovalnike hitrosti, ki bodo voznike v naseljih še posebej opozarjali na primerno hitrost vožnje. Prav tako bo AVP tudi letos nadaljevala skupno akcijo z Zvezo šoferjev in avtomehanikov Slovenije – varovanjem otrok v prvem tednu po poletnih počitnicah.

Naj bodo naši otroci na cesti varni in vidni

AVP vse udeležence v prometu opozarja, da naj bodo tudi v letošnjem šolskem letu pozorni na vse šolarje ter jih poziva k previdni in strpni vožnji. Z objavo rumenega balona, simbola večje varnosti otrok na cesti, na družbenih omrežjih pa vsi pomagajmo širiti sporočilo o rumenem balonu in ozaveščajmo o otrocih na cesti. Bodimo pozorni in pripravljeni, ne le na prvi šolski dan, temveč prav vse dni v letu!

#VarnoVŠolo z rumenim balonom!

Foto: AVP Avp

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.