Agility: "Takšni smo Slovenci, zagnani in osredotočeni"

Foto: Jaša Levstik Ana in Lola Foto: Jaša Levstik Alenka in Lila Foto: Jaša Levstik Foto: Jaša Levstik Daša in Kas
Agility je šport, ki vam daje možnost, da s svojim psom sodelujete na čisto drugačen, partnerski način
Oglej si celoten članek

Tekmovalni par, vodnik in pes, morata čim hitreje premagati progo, sestavljeno iz različnih ovir kot so skoki, conske ovire, slalom, in podobno, po možnosti brez napak. Sicer se s tem športom ukvarja vedno več ljubiteljev psov in je ena redkih kinoloških športnih disciplin, v kateri lahko sodelujejo vsi psi, tako rodovniški kot mešanci.

Vizita za živali Tako smo se imeli v nedeljo na festivalu

Zmagujejo tudi mešančki

Kako izgleda tekma v tej športni disciplini, smo si lahko ogledali na našem Festivalu za ljubitelje živali v Novi Gorici, kjer je v eni od kategorij slavila prav psička mešanka.

Foto: Jaša Levstik Ana in Lola "Za agillity sem se odločila, ker ima Lola veliko lovskega v sebi. Je pes z veliko energije, ki jo mora nekje porabiti, sicer tudi zelo rada dela," je povedala njena vodnica Ana in dodala, da zmage v "small" kategoriji sicer ni pričakovala, ker "ima Lola navado, da pospeši šele po sredini proge."

Na festivalu so navdušene gledalce poučili, da so psi so bili razdeljeni v tri višinske kategorije; small, medium in large. Sicer so palice skokov postavili na višino začetnikov (A1), torej 25 centimetrov za small, 35 za medium in 55 za large.

Trenig za največja tekmovanja

Kako to počno pravi mojstri, smo lahko videli prav v večjih kategorijah, saj sta zmagovalca že trenirala za kvalifikacije za svetovno in evropsko prvenstvo. 

Foto: Jaša Levstik Daša in Kas Vodnica Daša in njen Kas je zmagala v srednji kategoriji. "Seveda nam vse to vzame veliko časa, tukaj namreč ni samo agiiliy, potrebne so še namreč kondicijske priprave, fizioterapije, masaže, če želiš biti na visokem nivoju. Sicer je treba imeti veselje do tega tega, mene vzpodbuja to, ko vidiš zadovoljnega psa, ki zelo rad dela in s tem vzpodbudi tudi tebe," je povedala Ljubljančanka. 

Slovenci med najboljšimi

Vodnikom agility proga predstavlja izziv, ki jo morajo premagati s čim manj napakami in v najkrajšem možnem času. Če sta vodnik in pes dobro usklajena ekipa, jima bo uspel odličen tek. Delček takšnega nastopa si lahko ogledate tudi  v spodnjem video posnetku. 

Na posnetku je dolgoletna tekmovalka v agilityju Alenka, ki je z Lilo zmagala v kategoriji največjih psov in se prav tako pripravlja na kvalifikacije za svetovno prvenstvo.

Foto: Jaša Levstik Alenka in Lila  "Lila je najmlajši pes od treh, ki jih imam, je pa tudi najmanjša, najbolj gibčna in je zato zelo hitra in pa seveda učljiva," je povedala vodja pasje šole Blazno Blatno. "Meni je to izziv in sicer ob tem, kako začutiš psa, izziv so proge, ki so vedno drugačne. Seveda je to dobra rekreacija. Ob zahtevnejših tekmovanjih je sicer treba dodatno delati, razvijati motoriko in orientacijo, odvisno seveda od rezultatov, ki jih želiš doseči,"  je povedala Alenka, ki nam je zaupala, da se Slovenci na teh največjih tekmovanjih vedno zelo dobro odrežejo.

To jih dela posebne

"Takšni smo Slovenci; zagnani in osredotočeni, pa saj smo tudi v drugih športih zelo dobri. Ne gre za to, da imamo veliko psov, gre bolj za to, da smo kot ljudje bolj zagrizeni. Takšni so tudi naši vodniki, ki vse predelajo v prafaktorje. Mislim, da nas to dela posebne," je prepričana.

Še to:  Pes je na tekmovanju brez nagobčnika in ovratnice, vodnik pa v rokah ne sme imeti igračke ali priboljška, s katerim bi podkupil psa. S pravimi treningi agilitya se začne, ko je pes odrasel, najpogosteje pri starosti okrog 12 mesecev. Pred treningi svetujejo vaje, s katerimi utrjujejo poslušnost, željo po igri in vodljivost.

Vsi tekmovalci prejeli nagrade

Na prijateljski tekmi na Festivalu za ljubitelje živali v Novi Gorici, ki sta jo organizirala pasja šola Blazno blatno in portal Žurnal24.si, so prejeli nagradice čisto vsi tekmovalci.

Zmagovalec je prejel veliko ležišče BECO iz naravnih materialov je prispevala trgovina GALI & NIKA iz Ljubljane ali bon za zavarovanje psa v vrednosti 40 evrov ZAVAROVALNICE TRIGLAV.

Nagrade za prva tri mesta so bile OPEL zaščitne prevleke za sedeže ali PEDIGREE paket priboljškov. Nagrade za vse ostale sodelujoče so bili slastni priboljški in konzerve za pse, ki so jih podarili v trgovini MR. PET ali  paket prve pomoči ZAVAROVALNICE TRIGLAV.

Na Festivalu za ljubitelje živali sicer prirejamo tekmovanje v pasjih trikcih. Več o tekmovanju v spodnjem prispevku.

Za bralce Zbiramo prijave za tekmovanje v pasjih trikcih

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 16:24 4. Junij 2018.

    Google mi plača € 7283 do € 8257 na mesec za spletno delo od home.i so v tem mesecu ustvarili ...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.