Agresivno vedenje pri mački

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Bralko skrbi, ker je njena mačka postala nenadoma agresivna.
Oglej si celoten članek

Spoštovani. Imam štiriletno mucko, pasme norveška gozdna mačka. Ni sterilizirana in je vescčas noter v stanovanju. Od vedno zelo prijazna, zdaj pa zelo napadalna, agresivna je tudi do mene. Pred kakim mesecem smo se preselili in od tedaj težave. Ji lahko pomagam?

Odgovarja Vice Zaninović, dr. vet. med., Prva-K klinika za male živali

Vzrokov za agresivnost mačke je lahko veliko. V vašem primeru je možno, da je spremenila obnašanje zaradi stresa ob menjavi okolja. V tem primeru se bi morala po določenem času navaditi na novo okolje in prenehati z agresivnim obnašanjem.
 
Drugi razlog je lahko pogojen z dejstvom, da ni sterilizirana in ne more iz stanovanja - če agresivno obnašanje kaže v času gonitve, svetujem razmisliti o sterilizaciji. Vzrok za agresivnost lahko povzroči tudi lastnik s pretiranim "siljenjem" v žival- mačke so individualisti in iščejo pozornost takrat, ko to ustreza njim. Zato jo ignorirajte in ne silite vanjo.
 
Poskusite lahko tudi z uporabo sredstva Feliway - gre za mačje feromone, ki pomirjajo žival brez stranskih učinkov. Agresivnost je lahko posledica različnih obolenj, ki jih ugotavljamo oziroma izključujemo z pregledom živali. Najbolj strokoven nasvet pa bi bila konzultacija s specialistom za vedenjsko problematiko. Svetujem vam, da se obrnete na dr. Stariha Pipan Sabino, tel. št. klinike PRVA-K je 012005180.
Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.