Ali kačam res odstranijo strup?

Foto: Aleš Lubej Strupenjače Foto: Aleš Lubej Strupenjače Foto: Aleš Lubej Strupenjače Foto: Aleš Lubej Strupenjače Foto: Aleš Lubej Strupenjače Foto: Aleš Lubej Strupenjače
"Vsak lastnik strupenjač dobi prej kot slej vprašanje, ali imajo njegove kače odstranjen strup in strupnike," pravi strokovnjak, lastnik in ljubitelj kač Aleš Lubej.
Oglej si celoten članek

"Resnica in dejstvo je, da tega odgovoren lastnik ne počne," pojasnjuje Aleš. Strupniki in tudi ostali zobje kačam po njegovih besedah nenehno rastejo. Dodaja, da kača vsak obrabljen ali med lovom zlomljen zob nadomesti z novim.

Foto: Aleš Lubej Leticia Aškerc s kapsko kobro "Prav tako v strupnih žlezah nenehno nastaja nov strup, saj ga kača porablja za lov in obrambo," pravi. Tako bi bilo po njegovih navedbah odstranjevanje strupnikov ali strupa nesmiselno početje in mučenje živali.

V Indiji in Afriki pa ...   

Aleš pojasnjuje, da krotilci kač v Indiji in Afriki kobram res odstranijo strupnike, korenino pa izžgejo z ognjem, da preprečijo rast novih. Pogosto pa kači celo zašijejo usta: "Taka žival hitro umre od vnetij ali lakote. Gre za skrajno obliko mučenja živali, ki je že dolgo časa prepovedana. Pa vendar tam na take prizore še naletimo."

Zadnja leta se po Alešovih besedah uporablja tudi pri nas veterinarski poseg, pri katerem veterinar kači kirurško odstrani strupne žleze. Take kače imenujemo venomoudi.

"Kdor ne more imeti strupenjače takšne, kot jo je naredila narava, če ni sposoben z njo delati, če ni sposoben prenesti odgovornosti in sprejeti posledic ugriza, naj je pač nima," je prepričan Aleš, ki je proti takšnemu posegu.

Pojasnjuje, da so raziskave pokazale, da tudi venomoidi lahko kljub vsemu proizvedejo manjšo količino strupa: "To se je izkazalo vsaj pri siamski pljuvajoci kobri. V primeru ugriza bi bila že ta količina dovolj za smrt ali vsaj hude poškodbe pri človeku."

Je res? Kača človeka meri, ali ga lahko poje?

"Tovrstno početje je strahopetno, skrajno nesmiselno in izraža nespoštovanje do živali," dodaja.

Strupenjače potrebujejo strup

Aleš pojasnjuje, da kača strup potrebuje zato, da ubije plen in tako preživi. Strup pa sodeluje tudi pri prebavi plena.

Foto: Aleš Lubej Leticia Aškerc s svojo samico siamske pljuvajoce kobre "Z odstranjevanjem strupa ali strupnih žlez bi kači skrajšali življenje. Ne glede na to, ali gre za kirurško odstranitev, ali sprotno odstranjevanje strupa ali strupnikov," pravi. 

Če bi kačo hranili z mrtvo hrano, bi imela po njegovih besedah brez strupa težave tudi pri prebavi plena. 

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.