Ali psi uživajo v čohanju po glavi?

Foto: Profimedia
Obstajajo psi, ki čohanja po glavi ne prenesejo.
Oglej si celoten članek

Tako kot mačke večina psov čohanje ali praskanje po glavi, čelu ali uhljih razume kot znak bližine in naklonjenosti, zaradi česar jim to tudi zelo prija. Poleg tega pa jih s tem praskate po delu telesa, ki ga sami ne dosežejo, zato ji marsikdaj s tem delate tudi uslugo.  

"Ugotavljam, da večina uživa, če jih praskate po glavi in uhljih ,še posebej, če to počnejo njihovi skrbniki. Te je znak naklonjenosti, povezovanja in pozornosti," je dejala Leni Kaplan predavateljica na Oddelku za klinične vede na Veterinarski fakulteti Cornell v New Yorku.

Raziskava Psi poskušajo komunicirati z nami, čeprav tega ne opazimo

Kljub temu pa obstajajo psi, ki božanja po glavi ne prenesejo. "Nekaterim psom ni všeč, da jih praskate po glavi ali da se jim približujte z vrha, ker to lahko razumejo kot gesto dominacije," je za portal Life Science dejala Kaplanova.

Velike oči Tako psi manipulirajo z nami

Pazite na govorico telesa

V parkih včasih nekateri psi tako želijo prevladati nad drugimi, tako da jim dajo na vrh trupa svojo taco, zaradi česar bi lahko tudi vaše trepljanje po glavi razumeli podobno.  

Razlaga Psi, ki ne marajo otrok

Čohanja po glavi po navadi ne marajo tudi psi, ki niso socializirani, ali pa se bojijo novih ljudi oziroma situacij. V takšnih primerih morate, tako strokovnjaki, pozornost nameniti govorici telesa psa, ki ga želite pobožati.  

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 12:09 30. December 2017.

    "ker razumejo to kot gesto dominacije.." JA KAJ PA DRUGEGA? Pravi lastnik je DOMINANTEN svojemu psu, kar pomeni, da pes …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.