Bi se lahko ubranili morskega psa?

Foto: EPA
Foto: EPA
Po spletu je zaokrožila fotografija kajakaša, ki je imel bližnje srečanje z morskim psom. Bi se vi znali braniti, če bi vas morski pes napadel?
Oglej si celoten članek

Avstralski policisti so prejeli klic na pomoč prestrašenega 39-letnega kajakaša, ki je ostal sredi morja z uničenim kajakom.

Nahajal se je na območju Queenslanda, s skupino kajakašev pa je bil namenjen na Blatni otok oziroma Mud Island. Tedaj je iznenada napadel morski pes in naredil veliko luknjo v kajaku. Na srečo se je morski pes umaknil in ni več napadal, policisti pa so prestrašenega kajakaša rešili, fotografija uničenega kajaka pa je postala viralna.  

xxx

Se lahko rešim?

Sodeč po raziskavah strokovnjakov z Univerze v Floridi, je treba ob srečanju z morskim psom umirjeno a hitro plavati iz vode. Najbolje je, če plavamo skupaj z drugo osebo in ne sami. Znan morski ekolog s Southern Cross University Daniel Bucher pojasnjuje, da morski psi raje ujamejo bežeči plen, se pa umaknejo, če se plen sooči z njim.

Če se plen odloči, da se bo spopadel z morskim psom, bo ta krožil okrog njega. “Če gre za šest do sedem metrov dolgega belega morskega psa, ne morete narediti kaj dosti,” priznava. Če pa gre za mlajši primerek, dolg okoli tri metre, pa se mu lahko uprete. V tem primeru morski pes ni vajen večjega plena, zato bo bolj previden.

Če obstaja možnost si ob morebitnem napadu zavarujte hrbet tako, da se z njim pritisnete ob greben ali skale, proti morskemu psu pa udarite s trdim predmetom. Običajno ga odvrne že udarec po nosu. Bucher pravi, da je ob morbitnem napadu najboljša obramba napad. Igranje mrtvega plena ne pomaga, morski pes bi vas prav tako napadel.

Če vas morski pes napade in ugrizne, je še vedno upanje za preživetje, piše The Guardian. Med neizzvanimi napadi v povprečju umre le ena oseba na 25 napadenih.  Možnosti za napad so sicer zelo majhne, le ena proti 11,5 milijona.

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.