Čriček: Njegov zvok le še preteklost?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Ogroženih več kot četrtina evropskih kobilic in čričkov.
Oglej si celoten članek
"Če ne bomo ukrepali takoj zdaj, bo zvok čričkov po evropskih travnikih že kmalu samo še stvar preteklosti," je v članku objavljenem na spletni strani Svetovne zveze za varstvo narave (IUCN) opozoril podpredsednik te organizacije Jean-Christophe Vié, ki je dodal, da so poleg čričkov (murnov) ogrožene tudi kobilice: "Da bi to vrsto dobili nazaj, bi bilo treba veliko storiti za obnovo njenih habitatov," je dodal strokovnjak.
 

Povod za opozorilo je prva celovita ocena ogroženost, ki je pokazala, da je ogrožena že četrtina tah žuželk in to najbolj v Evropi. Ker so pomembni vir hrane za ptice in žuželke, bi njihovo izumrtje ogrozilo celotne ekosistem, še dodajajo strokovnjaki.

Življensko okolje teh živali, pravzaprav njihovo domovanje oziroma bivališče ogrožajo intenzivno kmetijstvo, razvoj turizma in vse pogostejši požari: "Največji del populacije je izginilo zaradi požarov v Grčiji in na Kanarskih otrokih," je dodal Luc Bas, direktor Evropskega regionalnega urada IUCN, ki je evropske države pozval k ukrepanju.

  • Vinski čriček (Oecanthus pellucens) je prebivalec toplih krajev, saj je mediteranska in submediteranska vrsta. Zato ga najdemo na Primorskem ter na obrobju Panonske nižine, skratka povsod, kjer so vinogradi in je zanj dovolj toplo, so pojasnili na spletni strani Akvazin. Peti začne meseca julija, ko se izležejo prvi samčki.
  • Poljski muren (Gryllus campestris) je značilen prebivalec travnikov, vse od nižinskih pa to visokogorskih. Živi v zemlji. Poje pred svojim vhodom, saj s privzdignjenimi krili v svojem rovu ne bi mogel peti. To lahko stori le bramor, zato njegovo zamolklo oglašanje iz rova težje slišimo.
  • Hišni čriček ali rjavi striček (Acheta domesticus) je prebivalec naselij. Gojijo ga tudi za prehranjevanje kuščarjev v živalskih vrtovih. V naravi živi povsod, kjer je le malo toplote. Zadržuje se ob hlevih, v stanovanjih, pod cestnimi robniki, odtočnimi kanali.

dezurni@zurnal24.s

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 15:43 13. Februar 2017.

    Škoda..<br />Kolikokrat sem ga v otroštvu lovil, po travnikih..

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.