Danes praznujemo Dan lipicanca

Foto: Barbara Milavec
Foto: Barbara Milavec
V Kobilarni lipoica so ob tradicionalnem praznovanju pripravili zanimivo dogajanje za odrasle in otroke.
Oglej si celoten članek

V četrtek je minilo 436 let, odkar je habsburški nadvojvoda Karel II, sin cesarja Ferdinanda I. Habsburškega, odkupil lipiško posest od tržaškega škofa Nicola' de Coreta.

Tako je postavil temelj bodoče cesarsko-kraljeve kobilarne v Lipici, ta datum pa šteje tudi kot začetek reje lipicanske pasme konj. Spomin na ta nadvse pomemben zgodovinski dogodek v Kobilarni Lipica že tradicionalno praznujejo z Dnevom lipicanca, ki se odvija danes.

Tudi delavnice za otroke

Foto: Žurnal24 V Kobilarni Lipica ne želijo, da bi nenaden pogin konj zasenčil petkov vrhunski Predviden je zelo pester program, med drugim bodo na pašnik hkrati izbpustili 45 konj, prikazali vpreganje lipicanca, obiskovalci si bodo lahko ogledali letošnja žrebeta, prikazano bo denimo podkovanje in tako dalje. Polno bo tudi otroških delavniz in ustvarjalnic, otroci pa bodo lahko jahali tudi ponije.

Zgodovina Kobilarne Lipica je tesno povezana s Habsburžani, ki so kar 650 let vladali obsežnemu delu baročne Evrope. Konji, še posebej je bil idealen španski konj, so v tistem času predstavljali ključno strateško dobrino, zato so bili za Habsburžane izjemnega pomena.

Kras je po svoji zemlji in podnebju zelo podoben Španiji, zato ni bila presenetljiva odločitevnadvojvode Karla, da za dvorno kobilarno leta 1578 izbere prav na tem območju zapuščeni letni dvorec tržaškega škofa. 19. maja 1580 podpiše pogodbo o prevzemu posesti.

Foto: Žurnal24 lipicanec lipica v ljubljani

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.