Deset zanimivih dejstev o kozah

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Vsi smo najbrž brali, da je kozje mleko zdravo, da so koze pametne in neizmerno radovedne. Pa ste vedeli, da so prav koze odkrile kavo in da imamo Slovenci čisto svojo pasmo?
Oglej si celoten članek

Koze so zanimive in koristne živali, ljudje jih že tisočletja uporabljamo za mleko, meso, kožo in tako dalje. So pa tudi odlična družba, saj nas večkrat šokirajo in nasmejijo. Preberite nekaj zanimivosti o kozah, ki jih najbrž niste vedeli. 

Strokovnjaki s Queen Mary University of London so ugotovili, da imajo tudi koze svoj naglas. Njihov naglas se spreminja s staranjem in glede na to, kje živijo. Pred tem so strokovnjaki menili, da so živalski zvoki povsem genetsko pogojeni le z nekaterimi izjemami, kot so denimo sloni ali delfini. 

Foto: EPA Koza Gorske koze lahko po navedbah National Geographica skočijo tudi 3,5 metre v višino.

Koze so bile ena izmed prvih udomačenih živali. Sodeč po navedbah Smithsonian so bile udomačene pred 9.000 leti.

Več ljudi na svetu pije kozje kot pa kravje mleko.

Koze imajo izjemno ravnotežje, zato o njih krožijo tudi zanimive zgodbe, kot je tista o kozi, ki je stala na kravi (zgodba Radiolab iz leta 2007). Stojijo lahko praktično povsod, tudi na drevesni veji.

Tudi Slovenci imamo svojo avtohtono pasmo koze. To je Drežniška koza, ki je dobila ime po vasi Drežnica. So zelo odporne in prilagojene na skromne pogoje reje.

Foto: EPA Koza Koze imajo dobro vidno horizontalno zenico. Dobro vidijo tudi ponoči.

Tako kot domača koza spade v rod capre tudi alpski kozorog, ki so ga v Sloveniji iztrebili v 17. stoletju. Znova so ga naselili leta 1902.

Koza je eno od dvanajstih znamenj v kitajskem horoskopu. Ljudje, ki so rojeni v letu koze naj bi bili pošteni, iskreni in sočutni. V letu koze so bili denimo rojeni Muhammad Ali, Michelangelo in M. de Cervantes.

Vsi, ki obožujete kavo, se morate zahvaliti prav kozam, saj so jo uporabljale še pred nami. V Etiopiji je pastir opazil, da so bile koze po obiranju in žvečenju semen bolj živahne in aktivne. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.