Družinsko nasilje med pavijani

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Raziskava, ki so jo strokovnjaki objavili v Proceedings of the Royal Society B, je dokazala agresivno obnašanje odraslih pavijanov nad brejimi samicami in mladički.
Oglej si celoten članek

Strokovnjaki so z opazovanjem pavijanov v nacionalnem parku Amboseli v Keniji začeli že leta 1971. Ugotovili so, da so spontani splavi in detomori pogostejši v prvih dveh tednih, ko pride v skupino primatov nov odrasel samec. 

Razlog za splave in detomore so našli v fizičnem nasilju s strani novega samca, ki se želi pariti s samicami. Če morajo samice dojiti mladiče in zanje skrbeti, so znova godne čez približno eno leto. Če mladička splavijo, ali če ga samec ubije, so za novo paritev godne že po 41 dneh. 

Strokovnjaki so ugotovili še, da je bilo nasilje nad brejimi samicami ali mladiči kar trikrat pogostejše, če je bilo v skupini manj odraslih samic. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.