Genski testi za zlate prinašalce

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Kakšne genske teste lahko naredijo vzreditelji zlatemu prinašalcu?
Oglej si celoten članek

Vprašanje: Imamo zdravo psičko pasme zlati prinašalec in se odločamo, da bi imeli mladiče. Kakšne genetske teste priporočate? In ali lahko potem naredimo tudi mladiču te teste?

Odgovarja dr. Gašper Berginc, dr. vet. med, genetika, laboratorij EVG

Za zlate prinašalce v našem laboratoriju izvajamo teste za dedno ihtiozo (ICT-A), degenerativno mielopatijo (DM), mišično distrofijo (GRMD) in tri teste za napredujočo atrofijo mrežnice (PRA-PRCD, GR-PRA1, GR-PRA2). Podrobnejše informacije o posameznih boleznih so na voljo na spletni strani laboratorija (https://eurovetgene.com/sl/genetski-testi/seznam-genetskih-testov). Vzreditelji najpogosteje izvajajo teste za ihtiozo in napredujočo atrofijo mrežnice, ki sta tudi najpogostejša genetska zdravstvena problema pasme. Vzreditelji se vse pogosteje odločajo tudi za izdelavo DNK profila, ki omogoča identifikacijo živali skozi celotno življenje, določanje starševstva v primerih, ko to ni jasno in izključitev genetskih bolezni po starših. Vsi genetski testi se lahko izvedejo ne glede na starost živali.

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.