Hrenova omaka, jajca, potica ... Velikonočne veganske dobrote

Foto: Žurnal24 main
Foto: Žurnal24 main
Velika noč bo na mize prinesla pisana jajca, v Slovenskem veganskem društvu pa imajo za vas malce drugačno idejo. Zanimivo branje ...
Oglej si celoten članek

Priprava veganskih jajčk ni zelo enostavna, boste pa zato z njihovo pripravo toliko bolj inovativni. Na letošnjem Festivalu za ljubitelje živali, boste lahko preiskusili tudi okusne veganske dobrote. Obiskali pa nas bodo tudi člani Slovenskega veganskega društva, ki so ob velikonočnih praznikih z nami delili zanimive velikonočne recepte. 

Festival za ljubitelje živali bo 11. junija v Češminovem parku v Domžalah. 

Veganska trdokuhana jajčka

SESTAVINE:

  • Beljak 500 g kuhanega belega fižola (neslanega)
  • 1 ½ male žličke vulkanske soli
  • 2 veliki žlici koruznega škroba 2 ½ veliki žlici agar agarja
  • 3,5 dl vode Rumenjak
  • 100 g kuhanega belega fižola (neslanega)
  • ½ male žličke vulkanske soli
  • 1 mala žlička veganske majoneze
  • ½ male žličke gorčice
  • 1 mala žlička kurkume
  • 0,2 dl vode ščep popra

PRIPRAVA: Najprej pripravimo beljak. Fižol, sol, škrob in 2 dl vode damo v ožjo posodo in s paličnim mešalnikom spasiramo. 1,5 dl vode zmešamo z agar agarjem, zavremo in pustimo vreti 2 minuti (ves čas mešamo). Dodamo k spasirani masi in še enkrat dobro premešamo. Maso dajemo v naoljene modelčke (imajo jih v trgovinah za ustvarjanje), damo v hladilnik in v eni uri se masa zagotovo strdi. Odstranimo modelčke - s prstom pritisnemo ob robu ožjega dela in z lahkoto dobimo nepoškodovan beljak. Sestavine za rumenjak s paličnim mešalnikom spasiramo, damo v brizgalko za dekoriranje, na vsak beljak iztisnemo nekaj mase in lepo oblikujemo. Postrežemo na pladnju obloženim z listi solate

 

Kanapeji z vegansko salamo in sirom

SESTAVINE:

  • francoska štruca (brez jajc in mleka)
  • veganska salama
  • veganski sir
  • veganska majoneza
  • poljubna sveža ali vložena zelenjava

PRIPRAVA: Francosko štruco narežemo na rezine, ki jih poljubno namažemo in obložimo.

Hrenova omaka

SESTAVINE: 

  • 100 g tofuja
  • 1 manjša čebula
  • 1 strok česna
  • 1 velika žlica sojine omake
  • 1 velika žlica jabolčnega kisa
  • 3 velike žlice oljčnega olja
  • 4 velike žlice sojine riževe smetane ali mleka
  • 5 velikih žlic sveže naribanega hrena

PRIPRAVA: Vse sestavine zmeljemo in dodamo nariban hren. Postrežemo k velikonočnim dobrotam.

Orehova potica

SESTAVINE:

  • Testo 250 g bele moke
  • 250 g pirine moke
  • ½ male žličke soli
  • naribana lupinica limone ali mandarine (neškropljeno in nevoskano sadje)
  • 1 velika žlica rjavega sladkorja
  • 1,5 dl riževega mleka
  • 0,5 dl sojinega jogurta (lahko pa le dodatnih 0.5 dl riževega mleka)
  • 50 g kokosovega olja ali veganske margarine
  • ščep kurkume
  • 1 kocka kvasa (42g)

SESTAVINE ZA NADEV

  • 350 g mletih orehov
  • 0,5 dl sojinega jogurta ali rastlinskega mleka
  • 1,5 dl riževega mleka
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja (ali vanilje v prahu)
  • 4 velike žlice rjavega sladkorja
  • 2 veliki žlici ruma

PRIPRAVA: Najprej pripravimo testo. Moko zmešamo s soljo, kurkumo in sadno lupinico. V kozici segrejemo mleko in sladkor - le toliko, da se sladkor in maščoba pričneta lepo topiti in se sestavine lepo povežejo. Rahlo segreto zmes damo v manjšo posodo, dodamo kvas in žličko moke. Pustimo vzhajati 10 minut, da dobimo kvasec. Kvasec dodamo moki, prilijemo še sojin jogurt in vgnetemo voljno testo. Pokrijemo ga s krpo in pustimo vzhajati 45 minut (toliko, da naraste na dvojno velikost).

Medtem, ko testo vzhaja pripravimo nadev. Mleko zavremo in mu dodamo mlete orehe, vaniljev sladkor oz. vaniljo in sladkor. Pustimo, da se masa ohladi in nato dodamo še sojin jogurt in rum. Na pomokani podlagi zvaljamo testo na debelino 0,5 cm. Premažemo z nadevom in previdno zavijemo. Zavitek predenemo v pomaščen pekač (za namastitev uporabimo kokosovo olje ali vegansko margarino). Po vrhu z noževo konico naredimo nekaj luknjic. Pustimo na toplem vzhajati še nekje 20-30 minut.

V tem času segrejemo pečico na 180°C. Potico damo v ogreto pečico in jo pečemo nekje 50-65 minut. Preverimo z zobotrebcev. Ko potico vzamemo iz pečice, jo pustimo še 12 minut v pekaču, nato pa jo predenemo na pladenj.

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.