Izbirajo med pomerancem, pudljem in škotskim terierjem

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
V družini naše bralke se kregajo, kakšnega psa izbrati. Zanima jih, kateremu psu ne izpada dlaka ...
Oglej si celoten članek

Vprašanje: Pozdravljeni ga. Lana. Doma se zanimamo za nakup majhnega psa. Kregamo se, ker si hči želi pomeranca, jaz si želim pudlja, mož pa škotskega terierja. Pa sem rekla, da se obrnem kar na vas. Kakšne male pasme imajo po vaših izkušnjah največ dela z dlako? Katerim izpada dlaka in katerim ne?

Odgovarja Lana Premk, dipl. kinologinja

Pozdravljena,
omenjene pasme so si tako karakterno kot vizuelno zelo različne med seboj. Za začetek bi predlagala,da skupaj malo razmislite, kakšen karakter psa si želite, kaj od psa pričakujete (spremljevalec, morda kakšni pasji športi, pasja šola, bo več doma ali z vami, ...), na kako zahtevno nego ste pripravljeni ter nenazadnje tudi stroške. 
Kar se nege tiče, je pri omenjenih pasmah takole: pudlom skozi celo življenje raste dlaka, zato jih je potrebno redno striči in česati. Imajo pa to veliko prednost, da jim dlaka popolnoma nič ne odpada in nima vonja. 
Pomeranec ima dvojno, gosto dlako. Poddlaka odpada, potrebno je zelo redno česanje in kopanje, sicer se dlaka sprime in zavozlja. 
Škotski terier ima trdo dlako, ki jo je potrebno trimati. To pomeni, izpuliti odmrlo in skrajšati še živo dlako. Je pa prednost te dlake, da umazanija kar sama odpade z nje, prav tako se tudi redkeje vozlja. 
Pred izbiro in nakupom kužka morda lahko obiščete tudi kakšno pasjo razstavo (ena bo 18. in 19.2. v Celju) da pasme spoznate tudi v živo ter navežete stik s kakšnim vzrediteljem. Vsekakor se pozanimajte tudi o karakterju ter zdravstvenih težavah omenjenih pasem.
Veliko sreče in preudarno odločitev vam želim, predvsem pa veliko veselja z bodočim štirinožcem!
Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.