Izpustili bodo medvedjega mladiča

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
V preteklih letih smo bili v Sloveniji priča nekaterim krutim zgodbicam z medvedjimi mladiči. V sosednji Italiji se z medvedjim mladičem trudijo domači in tuji strokovnjaki.
Oglej si celoten članek

Se še spomnite, ko je imela medvedka pri Ponikvah pri Cerknici v brlogu dva medvedja mladiča in v gozdu pred brlogom napadla domačina, ki se je brlogu namerno približal? Slovenci smo se medvedki za obrambo mladičev maščevali s streli lovcev. Pri tem smo dovolili, da sta šest tednov stara medvedja mladiča po treh dneh v brlogu umrla od lakote.

Se še spomnite, ko je medvedka z mladičema tri leta nazaj iskala hrano v Kočevski Reki in pri tem delala škodo? Lovci so od Zavoda za gozdove dobili dovoljenje za odstrel, medvedki so nastavili vabo, ubili mladiča in se z njim slikali. Medvedka se je z drugim maldičem kmalu vrnila, saj je iskala mladiča … 

Takšnih in podobnih zgodb o ravnanju z medvedjimi mladiči je iz naših krajev še veliko. Iz sosednje Italije prihaja čisto drugačna vest.

Z njo se ukvarjajo domačini in tujci

Letošnjega 22. maja so v bližini mesta Villavallelonga našli osamljeno medvedko staro komaj tri mesece. Mestne oblasti so jo v varstvo zaupale narodnemu parku d‘Abrusso, Lazio in Molise.

Zdaj pa prihaja čas, ko bodo medvedko vrste Ursus arctos marsicanus izpustili nazaj v naravo. Pravijo, da gre za prvi takšen eksperiment v Evropi, strokovnjakom pa to predstavlja velik izziv.

Pojasnjujejo, da zelo težko napovejo uspeh, saj je veliko različnih tveganj. Uspeh bo v veliki meri odvisen od tega, kako se bo medvedka znašla v naravi, "bistvenega pomena je, da medvedka takoj po izpustitvi ne bo imela stika s človekom."

Pri projektu, da bi medvedko lahko znova izpustili v naravo, je sodelovalo veliko domačih in tujih strokovnjakov. Sodelujejo tudi z italijanskim Zavodom za gozdove, ki bo po izpustitvi omogočil medvedki prilagojeno okolje.

Medvedki bodo nastavljali hrano, razne žuželke in sadje na način, da se bo mogla za hrano potruditi. S tem bodo spodbujali naravno obnašanje medvedke in željo po iskanju hrane. Čas in kraj izpusta sicer še nista dokončno določena, bo pa izpuščena v naslednjih dneh. Medvedka zdaj tehta 9,1 kilograma.

anja.scuka@zurnal24.si   

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.