Jajca vse bolj priljubljena

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Kokoši nesnice smo redili na več kot 30.000 kmetijskih gospodarstvih ...
Oglej si celoten članek

Na Statističnem uradu Slovenije (SURS)  so objavili podatkov o prireji konzumnih kokošjih jajc za obdobje 2013-2015 in ugotoivili, da so jajca v Sloveniji vse bolj priljubljena.

V okviru Eurostatovega Granta ''Pilotno zbiranje podatkov o prireji konzumnih kokošjih jajc'' so podrobneje analizirali podatke o prireji kokošjih jajc, ki so namenjena človeški prehrani. V letih 2013 do 2015 se je prireja le teh povečala in dosegla 329 milijonov.

Po njihovih podatkih je več kot 80 odstotkov celotne prireje jajc v Sloveniji je namenjene človeški prehrani.

Skoraj tri četrtine konzumnih jajc je prirejenih na okrog 20-tih večjih kmetijskih gospodarstvih z več kot 5.000 nesnicami. "Kokoši nesnice so sicer med leti 2013 in 2015 redili na več kot 30.000 kmetijskih gospodarstvih," dodajajo.

Jajca sicer veljajo za priljubljeno hrano športnikov, saj so bogata z beljakovinami. Sto gramov jajc ima nekaj manj kot 13 gramov beljakovin in okoli deset gramov maščob. Priporočljiv dnevni vnos beljakovin znaša 59 gramov na dan za odrasle moške in 47 gramov na dan za odrasle ženske.

Foto: SURS Jajca

 

  

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.