Jurčki po 20, 25 evrov

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
“Imamo kar precej težav, veste. Sploh ne vemo, kako bo z napovedanimi razstavami,” pravi predsednica ljubljanskega gobarskega društva. Jurčkov enostavno ni, tudi z ostalimi gobami je precej slabo.
Oglej si celoten članek

Panoji, ki pred gostilnami vabijo lačne goste, med drugim že nekaj dni obljubljajo tudi jurčke. Očitno so vsi ti uvoženi, saj jih v naših gozdovih ni.

Slabo je. Če bi šli zdaj v gozd kje v okolici Ljubljane, vam ne bi mogla pokazati niti treh vrst gob,” za naš portal pove Metka Bertoncelj, predsednica Gobarsko mikološkega društva Ljubljana. Doda, da imajo 12. septembra napovedan gobarski dan v Mostecu, poleg tega pa na koledarju še več razstav gob, med drugim na Gospodarskem razstavišču. “Ne vem, kaj bomo pokazali ljudem,” je zaskrbljena Bertoncljeva.

Potem ko je bila lanska sezona precej slaba, saj je bilo precej deževnih dni, je letošnja očitno slaba zaradi prehladnih noči. “Prejšnji konec tedna smo se z našimi člani odpravili na Pokljuko, kjer smo našli nekaj golobic, šampinjonov, kakšno lisičko. V glavnem pa imamo kar prazne košare,” pravi in doda, da so na Pokljuki sicer presenetljivo našli tudi štorovke oziroma mraznice, ki se običajno pojavijo precej kasneje v jeseni.

Na tržnicah jurčke sicer najdemo, vendar očitno vse iz uvoza. “Oh, pripeljejo jih iz Makedonije, Bolgarije, tudi Srbije in Bosne, potem pa prodajajo kot naše,” pravi Bertoncljeva. Jurček je sicer jurček, okus ima pravi tudi tisti iz uvoza, vendar primerno zasoljena pa je tudi njegova cena. Za kilogram jurčkov je na tržnicah potrebno odšteti 20, tudi 25 evrov. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 18:31 29. Avgust 2015.

    zgleda noben ni resen gobar, bili so in to veliko jih je bilo, in kot vsako leto je vmes malce …

  • 17:20 29. Avgust 2015.

    Sem že hotel napisat v to smer, ja goba - gliva ni običajna rastlina. Pač kdor ne ve, misli, če …

  • 17:09 29. Avgust 2015.

    tu se ne strinjam z zgoraj omenjenim ze vec kot 30 let nabiram gobe in vecinoma vedno kako bi se …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.