Kaj se zgodi, če pes poje čokolado

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Teobromin, ki ga vsebuje kakav, je v določnih odmerkih za pse in nekatere druge hišne ljubljenčke strupen.
Oglej si celoten članek

Čokolada vsebuje kakav, ta pa spojino teobromin. Gre za snov, ki je v določnih odmerkih za pse in druge domače živali strupena. Zastrupitve s čokolado se pojavljajo predvsem pri psih, občasno pa tudi pri mačkah in drugih hišnih ljubljenčkih. Zato je priporočljivo, da živalim ne ponujate čokoladnih priboljškov in pazite, da jih imate zunaj njihovega dosega.  

Koncentracija teobromina je odvisna od vrste čokolade. Tako kakav v prahu, čokolada za peko in temna čokolada, vsebujejo višje vrednosti te spojine kot na primer mlečna čokolada.

Celo smrt

Simptomi ob zaužitju čokolade vključujejo nemir, razburjenje, hiperaktivnost, tresenje, bruhanje, drisko, večjo potrebo po pitju in posledično uriniranju, povišan srčni utrip, epileptične napade in celo smrt.  

Strokovnjaki zato svetujejo, da se, če je vaš pes ali drugi hišni ljubljenček pojedel čokolado, za nasvet čim prej obrnete na veterinarja.

Preberite še:

 - Zakaj psi lajajo

 - Ko mu govorite, premakne glavo. Pa veste zakaj?

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 21:34 14. Januar 2017.

    Ne vem... trenutno imam četrto in peto psičko, vsi do sedaj so jedli čokolado, pa se noben ni zastrupil - …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.