Kako rade vas imajo mačke v resnici ...

Foto: EPA
Foto: EPA
Razširjena prepričanja, da so mačke manj odzivne na socialne dražljaje, so po mnenju avtorjev raziskave, povezana s pomanjkanjem vedenja o tem, kaj mačke dejansko stimulira.
Oglej si celoten članek

Mačkov se drži ugled, da so zadržani in da so nekoliko odsotni. Nekateri pravijo, da se okoli lastnikov gibljejo le, ko iščejo koristi. Ugotovitve raziskovalcev z Državne Univerze v Oregonu in Univerze Monmouth pa so pokazale, da imajo mački svoje lastnike raje, kot si mnogi mislijo.

Raziskava, objavljena v reviji Behavioral Processes, je pokazala, da so mački pogosto nerazumljeni. Avtorji razsikave so izpostavili, bi lahko bila razširjena prepričanja, da so mačke manj odzivne na socialne dražljaje, povezana s pomanjkanjem vedenja o tem, kaj mačke dejansko stimulira.  

Rade imajo človeka 

Da bi ocenili, katere stvari imajo mačke rade in kako močno jih stimulirajo, so živali razvrstili v dve skupini po 19 predstavnikov. V eno so uvrstili hišne mačke, v drugo pa zapuščene mačke iz zavetišča. Vse so za dve uri in pol osamili in kasneje pred njih postavili različne dražljaje, stvari in osebe, ki so jih uvrstili v štiri skupine: hrana, vonj, igrače in človeška interakcija. Pri tem so opazovali, katerim od štirih kategorij se bodo mačke najprej približale in pri kateri se bodo najdlje zadržale. 

Najpriljubljenejša izbira mačk, ne glede na skupino, je bila človeška interakcija. Zanjo se je odločila polovica vseh mačk, ki so sodelovale v eksperimentu, v interakciji s človekom pa so v povprečju preživele 65 odstotkov časa, ki jim je bil na voljo.  

Po mnenju raziskovalcev to dokazuje, da so mačke rade v bližini svojih lastnikov, ne glede na to, kako se ti do njih obnašajo.

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.