Katarakta ali siva mrena pri psu

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Siva mrena sodi med najpogostejše vzroke za motnjo vida, povzroča pa celo slepoto tako pri človeku kot pri psu.
Oglej si celoten članek

Vprašanje: Moj pes je star sedem let in vidim, da mu nastaja na očeh tisto rjavo, mrena. Je nemški ovčar in podobno sem že videl pri starih psih. Zdaj dobro vidi, se pa bojim, da se mu bo slabšalo. Lahko kaj naredim in zakaj to nastane? Hvala za dogovor.

Odgovarja Iris Selan, dr. vet. med., klinika Tristokosmatih

Katarakta ali siva mrena je vsaka motna faza leče ali kapsule v očesu. Da lahko leča nemoteno opravlja svojo nalogo, mora biti prozorna. Siva mrena sodi med najpogostejše vzroke za motnjo vida, povzroča pa celo slepoto tako pri človeku kot pri psu.

Za nastanek katarakte je več vzrokov. Največ je:

- dednih katarakt, določene pasme so temu bolj podvržene

- lahko je v ozadju vzrok tudi sladkorna bolezen. Lahko so enostranske motnjave, ko je prizadeto samo eno oko, ali pa sta prizadeti obe očesi, ni pa nujno da sta obe očesi enako prizadeti in tudi nastanek ni hkraten.Če je vzrok sladkorna bolezen, je katarakta pogosta komplikacija te bolezni, takrat je seveda potrebno najprej reševati primaren vzrok in potem tudi redno spremljati stanje leče. Včasih stanje katarakte lahko spremljajo še tipični znaki vnetja. Pordele veznice, mežikanje, očesni izcedek.

- vzrok so lahko poškodbe očesa

- pogosta vnetja oči

- posledice dolgotrajnega jemanja določenih zdravil

Starostna (ali senilna) katarakta se zelo pogosto pojavi pri starih ali starejših psih, vendar če ta normalna starostna sprememba sama po sebi ne povzroča težav z vidom,  operativni poseg ni potreben. Če pa spremembe napredujejo v tolikšni meri, da povzročijo obsežno ali zelo gosto motnjavo leče, kar se kaže v znatnih težavah z vidom, je katarakto potrebno odstraniti.

Svetujem vam pregled pri enem od kolegov, ki so specialisti na področju očesnih bolezni , da se boste lahko pogovorili o tem, kakšna je stopnja vaše težave oziroma o morebitnem kirurškem posegu, če se boste odločili zanj.

 
Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.