Kdaj je treba cepiti psa

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Kdaj cepimo psa proti kužnim boleznim in kdaj proti steklini ...
Oglej si celoten članek

Vprašanje: Imam 8-mesečnega psa, pasme nemški gonič. Zanima me, kako je s ceplenjem. Pri 6-ih tednih je bil cepljen, zdaj pa me zanima kako naprej.

Odgovarja dr. vet. med. Iris Selan, klinika Tristokosmatih

Pozdravljeni !
 
Osemmesečni kuža bi moral imeti opravljena že vsa cepljenja. Če je bil prvič cepljen proti kužnim nalezljivim boleznim pri 6. tednih starosti, je to cepljenje priporočljivo ponoviti še dvakrat, z enomesečnim presledkom (torej 10. in 14. teden starosti). To cepljenje se potem od zadnjega datuma priporoča cepiti enkrat letno, čeprav ni zakonsko obvezno.
 
Po tretjem mesecu starosti pa je zakonsko obvezno cepljenje proti steklini, ki ga je potrebno do istega datuma ponoviti potem še dve leti zaporedoma. Če je cepljenje tri leta zaporedoma točno do istega datuma, se potem cepljenje ponavlja na tri leta. Izjemoma vsako leto, če se potuje s psom v države, ki zahtevajo vsako letno cepljenje, oziroma če zamudimo datum cepljenja v prvih treh letih.
Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.