Po blejskem jezeru plava som s harpuno v glavi

Foto: Ribiška družina Bled
Foto: Ribiška družina Bled
Strel v glavo s harpuno trizob
Oglej si celoten članek

Ribiška družina Bled je med sobotno čistilno akcijo v blejskem jezeru naletela na ranjenega soma. Kot je vidno na fotografiji, ki jo je posnel Rok Lesjak, ima som v glavi zataknjeno trizob harpuno.

Predsednik ribiške družine Samo Novak meni, da je šlo za krivolov v in da je harpuno v soma izstrelil eden od potapljačev, ki se prosto potapljajo v blejskem jezeru. "Potop v blejskem jezeru ni urejen, nad tem, kdo se potaplja, nimamo nobenega nadzora," razlaga Novak in pojasnjuje, da ribiči čuvaji pogosto ob jezeru srečujejo potapljače, težko pa ocenijo, ali so opremljeni tudi z lovskim orožjem. "O storilcu praktično nimamo nobenega podatka, informacijo smo vzeli na znanje in naše čuvaje opozorili, naj bodo še bolj pozorni, kot sicer," pravi Novak. Letno odkrijejo vsaj dva podobna incidenta. Novak za vzgled daje nektere sosednje države, kjer je potop v jezerih možen le organizirano, oziroma se o potopih vodi evidenca.

Po vsej verjetnosti gre za harpuno domace izdelave, som pa bi lahko bil ustreljen tudi iz obale, so še sporočili z ribiške družine Bled.

Som, ki je utrpel poškodbo, je velik okoli meter in bo po oceni Novaka najverjetneje preživel, saj očitno ni ranjen v noben vitalni organ. V blejskem jezeru prebiva več tisoč somov, nekaj tudi takih, ki presegajo velikost dva metra, še pojasnjuje Novak.

xxx

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 08:56 2. Junij 2018.

    Ožbe si pa res en velik ljubitelj živali opažam. Naslednjič ko bos imel na krožniku kravo, piščanca ali pujsa te …

  • 20:09 1. Junij 2018.

    Ahh dejte no.... vsak dan ljudje z ''dovolilnicami'' lovijo ribe za HOBI, jim s trnki prebadajo obraz, grlo in še …

  • 14:48 1. Junij 2018.

    Uvesti dovolilnice za potapljanje.Če je marsikje vstopnina za sprehajanje, oglede,...zakaj ne bi bilo za potapljanje.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.