"Končajo kot zavržene, potepuške ..."

Foto: Epa Turška Van mačka
"Ne morejo dobiti varnih domov in odgovornih lastnikov," pojasnjujejo v občini Medvode.
Oglej si celoten članek

Sterilizacija in kastracija sta najboljši način za zmanjševanje mačjih in pasjih legel ter števila zapuščenih živali. Vsaka občina je po zakonu o zaščiti živali dolžna poskrbeti za zavržene živali. V občini Medvode se je letošnja akcija začela pred dobrim tednom, v nekaterih občinah poteka celo leto. Za poseg občine prispevajo od 20 do 25 evrov.

V občini Medvode akcija sterilizacij in kastracij psov in mačk poteka do porabe razpoložljivih finančnih sredstev. Občina na žival prispeva 20 evrov, so povedali na občini in dodali, da so skupno akciji v lanskem letu namenili 8000 evrov, kolikor je predvidenih tudi letos.

Z akcijo, ki jo občina tretjič izvaja v sodelovanju z Društvom Reks in Mila ter Veterino Tristokosmatih, želijo preprečiti in omejiti nova mačja in pasja legla. "Predvsem mačke zaradi velikega števila mladičev, ki se vsako leto skotijo, ne morejo dobiti varnih domov in odgovornih lastnikov. Končajo kot zavržene, potepuške mačke, za katere nihče ne skrbi," so navedli.

Zato je cilj akcije osveščanje občanov o pomenu veterinarsko urejenih živali, spodbujanje preventivnih ukrepov, preprečevanje pojava novih zavržnih živali, preprečevanje širjenja bolezni in posledično poginov. "Na ta način prihranimo denar, saj s preventivo omejimo zavržene živali, za katere je vsaka občina dolžna poskrbeti po zakonu o zaščiti živali," so poudarili na občini.

Možni izbruhi bolezni

Tudi na območju občine Horjul opažajo, da problematika nekontroliranega razmnoževanja in zapuščenih mačk še vedno obstaja, zato so se letos odločili za ponovitev akcije iz leta 2016, ko so poskrbeli za 20 mačk. Neodgovorno ravnanje lastnikov živali in zatiskanje oči povzroča družbi dodatne nepotrebne stroške ter možnost izbruha bolezni, ki so lahko škodljive tako živalim kot ljudem.

Zato občina z javnim pozivom lastnike mačk poziva k sterilizaciji in kastraciji živali, pri čemer občina poseg sofinancira v višini 20 evrov. Lastnik živali bo tako plačal 25 evrov za sterilizacijo mačke in 15 evrov za kastracijo mačka.

Foto: Profimedia Zapuščene mačke

"Lastniki mačk se z Veterinarsko ambulanto Vrhnika domenijo za termin, pripeljejo mačko v ambulanto, tam izpolnijo obrazec, veterinar opravi poseg, plačajo svoj del storitve, veterinarska ambulanta pa del storitve zaračuna občini po posegu," so pojasnili in dodali, da so letos akciji namenili 500 evrov.

Skladno s potrebami

Nekatere obljubljanske občine akcijo oziroma izvajanje sterilizacije psov in mačk, predvsem zapuščenih, prepuščajo pogodbenemu zavetišču za živali. Tako ima na primer občina Kamnik na podlagi zakona o zaščiti živali in odloka o podelitvi koncesije za opravljanje javne službe zavetišča za zapuščene živali na območju občine, ki ga je sprejela leta 2015, ter po izvedenem razpisu podpisano koncesijsko pogodbo z Zavetiščem Horjul.

"V stroške izvajanja javne službe sodi tudi strošek sterilizacije oziroma kastracije mačk in psov, kar pomeni, da to koncesionar v skladu s pogodbo in predpisi za območje kamniške občine že izvaja," so sporočili iz občine.

Nekatere občine sterilizacijo in kastracijo zapuščenih psov in mačk izvajajo skladno s potrebami, skozi vse leto, kot na primer v občini Ig. Podobno je tudi v ivanški občini, kjer so javni poziv za tovrstno akcijo objavili že oktobra, sama akcija prijave na posege pa traja do porabe sredstev. Občina prispeva 25 evrov na žival. Posameznemu gospodinjstvu se sofinancira poseg do največ tri živali, so povedali na občini Ivančna Gorica.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.